200 ezer dal került fel meg a Zenetudományi Intézet hangos térképére

„Tóth Évike bő ruhája, rájrom recece,
Megakadt a kapufélben, rájrom recece,
Nem a kapufél fogta meg, rájrom recece,
Bartók Béla ragadta meg, rájrom recece.”

Páratlan adatbázis került fel a Hungaricana oldalára, ami persze nem jelent semmit, mert a Hungaricanán van már pár ilyen, ráadásul elég sok mindenre szokás azt mondani, hogy páratlan. De ez most tényleg az! Több okból is.

Térképre vittek ugyanis az MTA BTK Zenetudományi Intézet hangarchívumából több mint 12 ezer órányi felvételt. Többnyire népdalokat. Ez a mennyiség elég nehezen felfogható dolog, a gyakorlatban körülbelül 200 ezer dallamot jelent. Ami persze szintén nehezen felfogható, de azért már talán könnyebb befogadni. Mindenesetre Magyarországon eddig még nem volt hasonló méretű hangadatbázis, különösen olyan, ami szabadon hozzáférhető.

Az adatbázisról itt találni több információt, a térképet pedig itt lehet elérni. Aki még többre kíváncsi az látogasson el a hangarchívum bemutatójára a Zenetudományi Intézetbe, április 11-én csütörtökön, 16:00 órára.

Alsószeliből 3, nem közvetlen a helyszínen végzett gyűjtést mutat be a hangtár: vélhetően a kitelepítettek körében került felgyűjtésre, Zombán. A Csordapásztorok vagy az Úgy akartalak szeretni… így szólt 1966-ban. 1958-ban Alsóbodokon a tavaszváró Hozz ki hozz ki háza meg ilyenféleképpen. Egyszóval lehet csemegézni!

Ennek egy változata is megtalálható a hangtárban – népdalföldolgozás klasszikus gitárra, előadja Török György:

Forrás: Index