20 éve halt meg Sir Yehudi Menuhin

Yehudi Menuhin (New York, 1916. április 22. – Berlin, 1999. március 12.) amerikai hegedűművész és karmester Louis Persinger, George Enescu és Adolf Busch tanítványa volt.

Művészi pályájának nagy részét az Egyesült Királyságban futotta be, végül brit állampolgár lett.  Mély emberségéért Menuhint több ország becsületrendjével is kitüntették, és számos lovagrend tagjává választotta. Erzsébet királynő tiszteletbeli lovaggá ütötte. Megkapta a Nehru Békedíjat is a nemzetközi megbékélésben vállalt kiemelkedő szerepéért. 1969-ben titkos szavazással az UNESCO Nemzetközi Zenetanácsának elnökévé választották, és a későbbiekben többször is elnyerte ezt a címet.

Concerto for Violin no 1 in D major, Op. 6: 3rd movement, Allegro spirituoso by Niccolò Paganini

Yehudi Menuhin performs Beethoven violin concerto, in 1962 at the International Concert Hall, with the London Symphony. © Idéale Audience / IMG Artists / BBC

Kapcsolódó:

Korabeli Filmhíradó: A Budapesti Zenei Általános Iskolába látogatott Yehudi Menuhin, a világhírű amerikai hegedűművész, hogy személyesen is megismerje a magyar zenepedagógia eredményeit. A táblánál ő maga vizsgáztatta a kisdiákokat a zenei alapfogalmakról, és derűs mosolyából ítélve elégedett.

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét A zene világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak. Yehudi Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet és így hívta életre a Zenei Világnapot, amelyet idén 33. alkalommal ünnepelhetünk. Az első Világnap tiszteletére írott köszöntője így hangzott.

A zenét teremtő Yehudi Menuhin

További hasonló témájú videók