https://youtu.be/EC_OfzpbWy4

100 éve született Zsoldos Imre, „a lélek trombitása”

Budapesten, 1919. március 26-án született. Tanulmányait 1938–1941 között a trombita szakon Borst Rudolfnál végezte magánúton. Konkrét pályafutását az ötvenes években hangszeres előadóként kezdte, olyan népszerű szórakozóhelyeken, mint a Moulin Rouge, vagy a Palais De Dance.

A Magyar Rádióhoz 1948-ban került, ahol a Magyar Rádió Tánczenekarának tagja lett, majd később megalapította a Stúdió 11 zenekart, amellyel örök időkre beírták magukat a magyar zenei történelembe. Felesége a kitűnő énekesnő, Sárosi Katalin volt.

https://youtu.be/E8Jpmm1rUNM

Gyermekükből, Zsoldos Gáborból is zenész lett, s ahogy a mondás tartja, az alma nem esett messze a fájától: Gábor, vagy olyan zenekarokban játszott, mint a Hungária, a Dolly Roll vagy éppen a Step. 

Zsoldos Imre a 70-es évek végétől mint trombita, ének, hegedű, piccoló, éneklőfűrész előadóművész és szólista aratott nagy sikereket. Külföldön sem volt ismeretlen, ugyanis vendégszerepelt Kubában, Svájcban, az akkori NSZK-ban, az USA-ban, Ausztráliában és Brazíliában is. Két önálló szólista nagylemeze jelent meg, emellett zenekarral körülbelül húsz kislemeze látott napvilágot, amelyen zseniálisabbnál zseniálisabb melódiák csendültek fel. 

https://youtu.be/kR0F6dt-gT0

A kiváló zenész 1985-ben hunyt el autószerencsétlenség következtében. Emlékét 2000-ig felesége és fia ápolta, ám ekkor Sárosi Katalin művésznő is követte férjét az égi színpadokra. Fiuk, Gábor (Dedy) továbbra sem hagyott fel a zenéléssel, önálló Jazz-Rock iskolát működtet, ahol átadja a tanulóknak mindazt, amit szüleitől is megtanult.

Zsoldos Imre emléke egy percig sem fakul, őrzik csodás játékát a hangfelvételek és tv felvételek is. Aki pedig legalább egyszer hallotta előadásában a Gyertyafénykeringőt vagy az Il Silenzio-t, annak biztosan eszébe jutott egy pillanatra, hogy sokszor nem kellenek a szavak ahhoz, hogy érzéseket fejezzünk ki. Zsoldos Imre hangszerével mindig, minden körülmény között mindent el tudott mondani és olyan hangulatot kelteni, amely olyan képzeletbeli síkokra röpített bennünket, amelyek felé csak tiszta lélekkel szállhatunk. A zene pedig képes erre, ha olyan szakértő művészek szólaltatják meg, ahogy tette ezt ő is.