Paco de Lucía (1947–2014)

5 éve halt meg Paco de Lucía spanyol flamencogitáros, a modern flamenco egyik megteremtője. Mintha gitárja testének folytatása lett volna. Tökéletesen egy volt vele.  Értelmezésében a flamenco már nem flamenco volt többé. Meditatív, mély, kissé melankolikus, virtuóz muzsika.

 Zenész családba született, öt gyermek közül a legkisebbként. Édesapja, Antonio Sánchez flamencogitáros volt, akárcsak testvérei. Művésznevét édesanyja, a portugál származású Lucía Gómez iránti tiszteletből vette fel. Unokahúga Malú (María Lucía Sánchez Benítez), aki hazájában elismert énekesnő. Először tizenegy éves korában, 1958-ban szerepelt nyilvánosan az algecirasi városi rádióban, egy évvel később már díjat nyert egy flamenco-versenyen. 1961-ben José Greco társulatával turnézott. 1968 és 1977 között – saját albumai mellett – Camarón de la Islával, a modern szellemű flamenco-énekessel is készített tíz lemezt.

Három közös nagylemezt adott ki Al Di Meolával és John McLaughlinnal (1981, 1983, 1996), és ugyanennyit saját zenekarával, a Paco de Lucía szextettel (1981, 1984, 1993), melyben fivérei, Pepe és Ramón is zenélnek. Hagyományosnak tekinthető flamenco felvételei mellett, több albumán is keveredik a tradicionális és a modern flamenco stílus. Bár soha nem szakadt el gyökereitől, a hagyományos flamenco felfogás kereteit feszegető, és az 1970-es évek közepétől mind jobban kialakuló egyéni szemléletével megnyitotta az utat a flamenco játék egyfajta új megközelítéséhez. Emiatt néha a modern dzsessz-zenészekhez, előadókhoz is sorolják. A hatvanas évek elejétől mintegy 30 saját albuma jelent meg. Ismertté és világszerte népszerűvé vált számainak (Almoraima, Rio Ancho, La cueva del Gato stb.) szinte kivétel nélkül ő maga a szerzője.

További hasonló témájú videók