Fláre Beás zenekar

A Fláre Beás zenekar közel háromórás előadásából, amelynek során volt vallomás, zene, tánc egyaránt, ennyit tudtunk az Önök számára feldolgozni. A koncert a Dunszt-estek sorozat 2018-as első rendezvénye volt Dunaszerdahelyen, az NFG Klubban.

Veszprém megye roma folklórjának legkiemelkedőbb képviselője a Fláre Beás együttes. A nevük magyarra fordítva: Beás virágok. Egyedül vendégénekesük „lóg ki a sorból”, hisz ő szintó cigány. Ez a népcsoport főleg német ajkúak által lakott részeken telepedett le, így Magyarországon ma is főleg sváb településeken élnek.

Hangszereik a hagyományos cigányzenére jellemző dallam- és ritmushangszerek, gitár, tambura, kanna, kanál, melyekkel a csodálatos ősi dallamvilágot kísérik, hol kirobbanó erejű pergetőkben, hol szomorú, simogatóan hullámzó hallgatókban. A zenekar gyakran kap felkérést művészeti rendezvényeken való fellépésre, új dalaikat előadták már a Nemzeti Művelődési Intézetben, a Fonó Budai Zeneházában és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban is.

A Fláre Baás a koppánymonostori Mag-házban 2016-ban
A Fláre Beás a koppánymonostori Mag-házban 2016-ban

 

További hasonló témájú videók