Elhunyt Peter Ogi

Hatvanhárom éves korában, január 2-án elhunyt Peter Ogi, vagyis Hegedűs Péter, a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyénisége. Az első magyar punkzenekar, a Spions alapítója olyan nemzetközi sztárokkal dolgozott együtt, mint Peter Gabriel, Boy George vagy a Sex Pistols producere, Malcolm McLaren. 

 1955. május 12-én született. Zeneszerzést tanult Petrovics Emiltől és Kurtág Györgytől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián. A 70-es évek közepén Molnár Gergellyel megalapította az első magyar punkzenekart, a Spionst. 1978-ban elhagyta Magyarországot, az első időszakban Párizs és London között ingázott és Malcolm McLarennel, a Sex Pistols producerével dolgozott.

Megjelent egy kis- és egy nagylemeze, valamint közreműködött McLaren akkori együtteseinek lemezfelvételeiben: Adam Ant, Bow Wow Wow, Boy George munkatársa volt. Stúdiómunkákat is vállalt, szintetizátorprogramozó volt például Peter Gabriel csapatában.

1983-ban New Yorkba költözött, ott két együttest is alapított. Először a Backlash-t, Mark Ribot-val, Michael Blairrel, Greg Cohen-nel, akik Tom Waits, valamint John Lurie zenekarának tagjai voltak. A második zenekar a Central Europe volt.

A kilencvenes évektől Ogi főleg Magyarországon alkotott, filmzenéket komponált (például Szédülés, Zsötem), és kiadott albumokat is (Songs, Blaze). Ezután néhány év szünet következett: egy betegség és a gyógyulás hosszú időre távol tartották az aktív zenéléstől. 2003 körül kezdődött a visszatérése. Először egy akusztikus, unplugged jellegű zenekarral a Central Europe Cafe-val koncertezett, ezt a formációt az OgiOneMan Társulat követte, majd 2007 nyarától fiatal zenészekkel lépett fel.

Peter Ogi

Forrás: YouTube, nullahetegy.hu, HVG, Népszava, Wiki