Edgar Allan Poe (1809–1849)

210 éve született az amerikai romantikus irodalom kiemelkedő alakja, a detektívregény feltételezett kiötlője, Edgar Allan Poe amerikai költő, novellista, szerkesztő és kritikus. Számos hátborzongató történetet alkotott, néhány műve a science fiction jegyeit viseli magán. Bostonban született, szüleit hamar elvesztette, egy ideig katona volt, később minden idejét az írásnak szentelte. Egész életét végigkísérték az alkoholproblémák és a pénzügyi gondok. 1849 októberében hunyt el, halálának pontos oka nem ismert.

Munkássága az utókor számos művészére komoly hatással volt. Ismertebb művei: Az aranybogár, Az áruló szív, A fekete macska, A kút és az inga, A Morgue utcai kettős gyilkosság, A vörös halál álarca. Leghíresebb verse A holló.

Edgar Allan Poe leghíresebb műve Latinovits Zoltán előadásában.

Miért olvass E. A. Poe-t? Feliratos előadás (Why should you read Edgar Allan Poe? • TEDx • Lesson by Scott Peeples, directed by Compote Collective.)

A vörös halál áldozata (színes, magyarul beszélő, amerikai horror, 94 perc, 1990)
A film Edgar Allan Poe történetein alapszik. A kedves fényképészlányt, Rebeccát egy partira invitálják, amelynek a házigazdája a gazdag Ludwig. Ekkor még nem is sejti, hogy milyen elképesztő környezetbe és történetbe vezet az útja.

További hasonló témájú videók