Európai Filmdíjas a lengyel Hidegháború

Pawel Pawlikowski filmje a Hidegháború lett az Európai Filmakadémia (EFA) sevillai gálájának legnagyobb nyertese. A lengyel film öt kategóriában győzött.

 

 

A fekete-fehér alkotásban nyújtott alakításáért Joanna Kulig kapta a legjobb női főszerepért járó Európai Filmdíjat, emellett a Hidegháború győzött a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv és a legjobb vágás kategóriában is.

A rendező bevallása szerint saját szülei történetétől ihletett Hidegháború az 1950-es és 60-as években a vasfüggöny két oldalán játszódó szenvedélyes szerelmi történet. A szegényparaszti családból származó Zula (Joanna Kulig) és a városi értelmiségi karmester, Wiktor (Tomasz Kot) a kommunista hatalomátvételt követően alakuló Mazurka néptáncegyüttesben talál egymásra. Egy turnén Wiktor Párizsba disszidál, de Zula nem követi. A film a kapcsolatuk ezt követő tíz évéről szól, egymásra találásukról, csalódásaikról és hazatérésükről.

Hogy ki nyeri a legjobb férfi színésznek járó díjat, azt a női kategória tavalyi legjobbja, Borbély Alexandra hirdette ki. A zsűri Marcello Fontét díjazta.

Az olasz színész a cannes-i filmfesztiválon is elnyerte a legjobb férfi alakítás díját Matteo Garrone Dogman című filmjének főszerepéért. A film egy „városi western” amelyben egy békés kutyakozmetikus bosszút áll egy ex-bokszolón a tőle elszenvedett megaláztatásokért.

____________

Kapcsolódó:

Hidegháború, Oscar-díjasként

 

 

 

 

További hasonló témájú videók