Ida – „a lengyel lét többféle értelmezése”

Ida lengyel filmGyönyörű film a lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában. A legjobb filmnek járó Európai Filmdíj után megkapta a Legjobb idegennyelvű filmért járó Ocart is.

A 60-as években egy vidéki kolostorban nevelkedik az árva novícius Ida. A fogadalomtétel előtt, az apácák tanácsára meglátogatja nénikéjét, egyetlen élő rokonát, akivel korábban soha nem találkozott.
Wanda Gruz már túl van a fénykorán, de negyvenes alkoholista láncdohányosként is árad belőle a szexualitás, önpusztító életmódjához mindig talál alkalmi partnereket. Wanda néhány évvel korábban még nagyhatalmú ügyészként a rendszer ellenségeit küldte a halálba, de mostanra kegyvesztetté vált, akkor találkozik unokahúgával, amikor mindketten útelágazáshoz érkeznek: identitásuk és jövőjük meghatározásához szembe kell nézniük a múltjukkal.

Az Idát az Amerikai Filmakadémia nemcsak a legjobb nem angol nyelvű filmek között jelölte, hanem a legjobb operatőri kategóriában is (Łukasz Żal és Ryszard Lenczewski munkáját dicséri). Az alkotás korábban már több mint száz európai és nemzetközi díjat kapott, köztük a spanyol Oscarnak is nevezett Goyát és a Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) kitüntetését, a brit Oscart.
Paweł Pawlikowski Ida című filmjével lengyel alkotás most nyerte el első ízben a világ legrangosabb filmes kitüntetését a nem angol nyelvű művek kategóriájában.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2015/02/ida-a-lengyel-let-tobbfele-ertelmezese/trackback/

Most itt van: Home // Film, KULTÚRA, NAGYVILÁG, VIDEÓK // Ida – „a lengyel lét többféle értelmezése”

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma