Érkeznek a Geminidák!

Várhatóan szombat reggel lesz a raj maximuma, de akár már ma este is elcsíphető az áramlat eleje. A borult, ködös idő miatt nálunk várhatóan nem lesz látható a jelenség.

A legtöbben augusztust tartják csillaghullások hónapjának, de valójában ezt az elnevezést inkább a december érdemelné meg, ekkor figyelhető meg ugyanis – sok másik kisebb rajjal együtt – az év legaktívabb meteoráramlata, a Geminidák. Az áramlat a nevét az Ikrek (Gemini) csillagképről kapta, itt található a raj radiáns pontja, amelyből az ég minden irányába száguldanak.

A Geminida meteorraj eredetét illetően kilóg a társai közül: míg a többi meteoráramlatot, mint például a nyári Perseidákat üstökösmagok szórták szét útjuk mentén, addig a Geminidák szülő égiteste a Phaethon nevű kisbolygó. Ugyanakkor elképzelhető, hogy egykor ez is üstökös volt, csak az idők során elvesztette gáz és por anyagának nagy részét, és mára már inaktív lett, nem produkál kómát és csóvát, mint a többi üstökös.

A rajt 1862-ben említették először, ami nem azért van, mert addig nem figyeltek oda annyira a meteorrajokra! Ezt megelőzően egyszerűen még nem léteztek a Geminidák, pontosabban az áramlat nem keresztezte a Föld pályáját. A Jupiter perturbációs hatása miatt fordult be a raj a bolygónk útjába, és a nem is oly távoli jövőben meg is szűnik majd ez a szerencsés együttállás. 

A Google így emlékeztet a jelenségre:

https://www.youtube.com/watch?v=5VNeqokM4Dw

 

Az év egyik legszebb és legmegbízhatóbb áramlata azért kevésbé híres, mert csak a fagyos decemberi éjszakákon látható. A raj megfigyelhetősége december 7-e és 17-e közé esik.

Az első napokban óránként csak 1-2 meteorra számíthatunk, de ez a szám folyamatosan emelkedik. 12-e (csütörtök) után rohamos gyorsasággal nőni kezd az aktivitás, és ez két nap alatt felkúszik 100-120 meteorra óránként. Ez idén az előrejelzések szerint 14-én, szombaton napkelte előtt a kora reggeli órákban fog bekövetkezni. Az ezt követő napokban a Geminidák aktivitása rohamosan gyengülni fog, 2 nappal a maximum után már csak kb. 20 meteort lehet ebből a rajból óránként megfigyelni, újabb 2 nap elteltével már csak óránként 1-et.

Az idei évben sajnos nehezíteni fogja a megfigyelést az éjszaka nagyobbik részében világító kb. 80%-os Hold, de ennek ellenére derült idő esetén érdemes kimenni az ég alá, mert ez a raj az átlagnál gazdagabb tűzgömbökben is!

Borús égbolt esetén a figyelem a rádiós észlelésre összpontosul: a Galileo Webcast oldalán élőben hallgatható a rádiómeteoros rendszer. A légkörbe belépő, majd ott felizzó anyagszemcsék ugyanis megváltoztatják az ionoszféra állapotát, és így az képessé válhat „„tükrözni” távolabbi rádióadások hullámait. 

______________________

Élő közvetítést itt találnak:

 

sky-live.tv

_________________

A 2015-ös meteorhullás:

Video: PhotoPills

 

A raj radiánsa az esti égen
A raj radiánsa az esti égen

 

Szöveg forrása: Időkép.hu

 

További hasonló témájú videók