Újabb sikert aratott Szász Attila Örök télje

Az alkotás ezúttal a St. Louis Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el a Legjobb Narratív Játékfilmért járó díját. Az Interfaith szekció elismerését olyan filmeknek ítéli a zsűri, amelyek „hozzájárulnak az emberi állapotok megértéséhez és az etikai, közösségi és szellemi értékek elismeréséhez”.

Az Örök tél nyert már Montreálban, Indianapolisban és Los Angelesben, illetve a Legjobb Európai Tévéfilmért járó Prix Európa-díjat is megkapta.

 

 

Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró filmje az 1944-ben a Szovjetunióba deportált sváb magyarok történetét dolgozza fel. Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak, ám a megszállók marhavagonokba pakolják a falubeli asszonyokat és egy szovjet munkatáborba szállítják őket, hogy ott embertelen körülmények között a helyi szénbányában dolgozzanak. Irén itt találkozik Rajmunddal (Csányi Sándor), aki segít a nőnek túlélni a tábori borzalmakat.

 

További hasonló témájú videók