Nadine Gordimer (1923–2014)

95 éve született Nadine Gordimer Nobel-díjas dél-afrikai írónő és politikai aktivista. Az irodalmi Nobel-díjat 1991-ben vehette át „teljes életművéért, több mint három évtizedes írói munkásságért, briliáns stílusú elbeszéléseiért, melyeknek központi témája a faji kérdés a dél-afrikai társadalomban”. Az apartheid rendszer idején aktívan részt vett az ellenállásban, tagja volt az Afrikai Nemzeti Kongresszusnak.

 

 

Gordimer édesapja a cári Oroszországból Dél-Afrikába menekült litván zsidó órásmester volt, édesanyja pedig angliai zsidó családból származott. Ez segítette politikai hozzáállásának kialakulását. Édesanyja nyíltan szállt szembe a feketéket sújtó diszkriminációval, bölcsődét is nyitott fekete gyerekek számára.

Nadine Gordimert már tinédzserkori írásaiban is foglalkoztatta a társadalom megosztottságának kérdése. Az 1960-as évektől aktivistaként vet részt apartheidellenes mozgalmakban. Nelson Mandela 1990-es szabadulásakor az elsők közt Gordimerrel akart találkozni. 1991-ben irodalmi Nobel-díjat kapott 1961-es, Péntek lábnyoma című művéért. Az apartheidrendszer bukása után a HIV és AIDS elleni küzdelemnek szentelte idejét.