Nadine Gordimer (1923–2014)

95 éve született Nadine Gordimer Nobel-díjas dél-afrikai írónő és politikai aktivista. Az irodalmi Nobel-díjat 1991-ben vehette át „teljes életművéért, több mint három évtizedes írói munkásságért, briliáns stílusú elbeszéléseiért, melyeknek központi témája a faji kérdés a dél-afrikai társadalomban”. Az apartheid rendszer idején aktívan részt vett az ellenállásban, tagja volt az Afrikai Nemzeti Kongresszusnak.

 

 

Gordimer édesapja a cári Oroszországból Dél-Afrikába menekült litván zsidó órásmester volt, édesanyja pedig angliai zsidó családból származott. Ez segítette politikai hozzáállásának kialakulását. Édesanyja nyíltan szállt szembe a feketéket sújtó diszkriminációval, bölcsődét is nyitott fekete gyerekek számára.

Nadine Gordimert már tinédzserkori írásaiban is foglalkoztatta a társadalom megosztottságának kérdése. Az 1960-as évektől aktivistaként vet részt apartheidellenes mozgalmakban. Nelson Mandela 1990-es szabadulásakor az elsők közt Gordimerrel akart találkozni. 1991-ben irodalmi Nobel-díjat kapott 1961-es, Péntek lábnyoma című művéért. Az apartheidrendszer bukása után a HIV és AIDS elleni küzdelemnek szentelte idejét.

 

 

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2018/11/nadine-gordimer-1923-2014/trackback/

Most itt van: Home // Irodalom, KULTÚRA, NAGYVILÁG, VIDEÓK // Nadine Gordimer (1923–2014)

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma