Meghalt Roy Hargrove

49 évesen, tegnap elhunyt Roy Hargrove Grammy-díjas amerikai jazztrombitás. Hargrove-t még középiskolás diákként felfedezték.

Hargrove két Grammy-díja közül egyiket sem kiemelkedő iskolai eredményeinek köszönheti, hiszen mindössze egy évet töltött a Berklee-n. Sokkal sűrűbben látogatta helyette a New York-i jam sessionöket, ahol hamar felfigyeltek rá. Pályája azonban ennél is korábban indult, hiszen a Booker T. Washington High School for the Performing and Visual Arts becenéven futó dallasi művészeti iskolában fedezte fel és vette maga mellé az első számú jazztrombitás, Wynton Marsalis.
 
Hargrove rendkívüli termékenységét jól jelzi, hogy zenekarvezetőként több mint húsz, közreműködõként pedig több mint ötven albumon hallható játéka! Első lemezét 1990-ben jelentette meg Diamond in the Rough címmel. 1994-ben már a Verve-hez igazolt, ahol olyan nevekkel rögzítette With The Tenors of Our Time című albumát, mint Joe Henderson, Stanley Turrentine, Johnny Griffin, Joshua Redman, és Branford Marsalis.
 
Első Grammy-díját 1998-as latin hangvételű Habana címû albumáért, míg a másodikat 2002-ben az élőben rögzített: Live at Massey Hall című lemezért kapta, melyen Herbie Hancock és Michael Brecker voltak partnerei. Hargrove a jazz zene mellett az RnB és Neo Soul irányzatokban is a legismertebb előadókkal szerepelt. Játéka hallható D’Angelo, Macy Gray, Erykah Badu, és Fela Kuti lemezein is.