A japán miniszondák leszálltak az aszteroidára

A JAXA részletes közleményben adta hírül, hogy a Hayabusa-2 által hordozott MINERVA-II1 (MIcro Nano Experimental Robot Vehicle for Asteroid, the second generation) minirobotok sikerrel landoltak az aszteroida felszínén, 

miután leváltak hordozójukról. A küldetés aktuális státuszát a hivatalos oldalon követhetjük figyelemmel, ennél azonban a laikus közönség számára nyilván jóval érdekesebb, hogy megjelentek az első fotók, amelyek már a landolást, illetve annak körülményeit mutatják meg nekünk, némileg homályosan, hiszen a páros egyik tagja éppen mozgásban volt, amikor a felvételeket elkészítette. A képeken azért kivehető a szonda, valamint a napfény visszaverődése, emellett pedig maga a Ryugu is megjelenik azokon. 

 

 

A szombaton végrehajtott landolás egyben a technológia életképességét is visszaigazolta, hiszen a Ryugu rendkívül gyenge gravitációja a mozgás tekintetében is komoly akadályokat jelent. A felszínen mozgó 1 kilós eszközök nem gurulhatnak a hold- és marsjárók mintájára, hiszen ebben az esetben egyszerűen lebegni kezdenének, egyre távolabb kerülve az aszteroidától. A japán mérnökök ehelyett a kisebb ugrások sorozata mellett döntöttek, amely a jelek szerint bejött, hiszen a minirobotok szöcskék módjára pattognak ide-oda. Maga a felvétel is egy ilyen ugrás közben készült, ami magyarázza annak homályosságát.