100 éves a republika

Katonai díszszemlével, kiállítások, koncertek, színházi előadások, koszorúzások, vitafórumok, heppeningek sorával ünnepli Prága és Csehország Csehszlovákia létrejöttének százéves évfordulóját.

A centenárium alkalmából a hét végén Csehország-szerte számos megemlékezést, kiállítást és kulturális rendezvényt tartottak. Kiemelkedett közülük a prágai cseh Nemzeti Múzeum felújított történelmi épületének szombati ünnepélyes megnyitása, illetve a Vencel téri zenei koncert, amelyen a cseh és a szlovák könnyűzene legismertebb személyiségei énekelték az elmúlt száz év legsikeresebb dalait.

Forrás: Euronews

Nagyszabású katonai díszszemlét tartottak vasárnap Prágában Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából. A mintegy másfélórás díszszemlén, amely az önálló cseh állam negyedszázados történetének legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt, a hivatásos cseh hadsereg, a rendőrség, a vámhatóság, a tűzoltóság és a mentőszolgálatok mintegy 2500 tagja vett részt. 

A színes bemutatót a cseh és a szlovák hadsereg díszszázadai nyitották meg, vendégként az amerikai, az angol, a francia és az olasz hadsereg katonáinak kisebb csoportjai is elhaladtak a dísztribün előtt. Egy cseh egység pedig a NATO, illetve az Európai Unió tagállamainak zászlóival, köztük a magyarral, menetelt.

Forrás: Portál Praha

 

___________

Kapcsolódó:

„Mali by sme si vážiť spoločný príbeh, lebo to hovorí nielen kam kráčame, ale aj odkiaľ. Spojenie bolo pre nás odrazovým mostíkom,” v relácii V politike hovorila aj o vzniku ČSR bývalá predsedníčka vlády a sociologička Iveta Radičová.

 

100 let republiky
100 let republiky

 

 

 

További hasonló témájú videók