A MI tájaink a Petőfi Irodalmi Múzeumban

A MI tájaink címmel október 5-én nyílik kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amely a száz éve született Mándy Ivánra emlékezik.

Mándy Iván és Mácsai István alkotói világa nagyon sok szempontból közös. Összeköti őket Budapest, mely mindkettejük egyik fő ihletője volt. Nemcsak azok a motívumok, melyek mindkét alkotónál gyakran előfordulnak: alakok, házak, udvarok és ecetfák, erkélyek és kariatidák, gangok és kerítések, lámpák és táblák. A nagyvárosi lét megjelenése, a melankólia a háztetők fölött, a nagyon is nyers valóság, a minden romantikát nélkülöző szegénység vagy éppen az évszakok váltakozása a nagyvárosban.

Mándy Iván 1918. december 23-án született, és 1995. október 6-án halt meg. Első novelláját Schöpflin Aladár közölte a Tükörben. Egy másikról így írt: „Ez a kézirata is félreérthetetlenül magán viseli a tehetség bélyegét. Előadásmódjában van szín, és a képei sokszor frappánsan, újszerűen hatnak.” 

Mácsai István festő Mácsai János zenetörténész és Mácsai Pál színművész édesapja. Kezdetben az életképek, a portrék, a csendéletek, szimbolikus alkotások, később az ember épített környezete, lakóhelye, Budapest jelentette számára festészetének fő tárgyát. A szürnaturalistafotórealistahiperrealista festészet és az objektív kiemelés mögött emocionális indíttatás jellemzi művészetét.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tqKA7iH6sW0

A locsolókocsi • Mándy Iván ifjúsági regényéből írta és rendezte: Kézdi-Kovács Zsolt

 

Mácsai István festményének részlete
Mácsai István festményének részlete

 

Kapcsolódó:

 
 

További hasonló témájú videók