Meghalt Rachid Taha

Rachid Taha francia-algériai zenész zenéjére sok stílus is hatással volt, többek között a rai, a techno, a rock és a punk is. Pályafutását a Carte de Séjour rockzenekar vezetőjeként kezdte Párizsban, majd szólóénekesként főleg arabul énekelt.

1958. szeptember 18-án született Oran mellett. 1970-ben költözött a franciaországi Alsace-ba, majd Vosges-ba. 1981-ben Lyonban találkozott Mohammed és Moktar Aminivel. Később megalakították a Carte de Séjour (Tartózkodási Engedély) nevű zenekarukat, majd 1983-ban felvették az első maxijukat, aminek ugyanez volt a címe. Első nagylemezük, a Rhoromanie 1984-ben jelent meg. Második lemezük, a Deux et demi 1986-ban jelent meg és tartalmazta Charles Trenet Douce France című dalának ironikus feldolgozását. A zenekar 1989-es feloszlása után Taha szólóban is világhírű lett, tíz lemezt adott ki a saját nevén.

Zenéjére a legnagyobb hatást talán az algériai folk zene, a rai és a rock gyakorolta, de merített a punkból vagy az elektronikából is. Egyik legnagyobb sikere a Diwan című album volt, amelyen maghrebi arab hagyományos dalokat dolgozott fel. 

Koncertezett közösen Patti Smith-szel, Robert Planttel és Brian Enóval. Magyarországon is többször járt, legutóbb a Szigeten 2016-ban.

A politikában mindig kiállt a demokrácia, a tolerancia és az altruizmus mellett, és szembehelyezkedett a rasszizmussal, a fundamentalizmussal és a megkülönböztetéssel. Szólóénekesként a Diwan című album jelentette számára az áttörést, amin maghrebi arab hagyományos dalokat dolgoz fel. 2004-es Tékitoi című albuma – Steve Hillock producerrel – elismerést váltott ki más rockzenészek körében. 2005-ben Robert PlantPatti Smith és Brian Eno együtt lépett fel Tahával.