J. R. R. Tolkien (1892–1973)

45 éve hunyt el J. R. R. Tolkien (teljes nevén John Ronald Reuel Tolkien) angol író, filológus, egyetemi professzor. Az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora 1925 és 1945 között, és az angol nyelv és irodalom professzora 1945-től 1959-ig.

Neve a nagyközönség körében inkább írói és költői munkái miatt ismert.

A tudományos életen kívül Tolkient leggyakrabban A Gyűrűk Ura, valamint az ezt megelőző A hobbit (Szobotka Tibor eredeti fordításában A babó) szerzőjeként ismerik. Középfölde eredetével és történelmével foglalkozó könyve, A szilmarilok szintén igen ismert. E művek folyamatos és időtálló népszerűsége alapozta meg Tolkien hírnevét a modern fantasy atyjaként. Kevéssé ismert művei közé tartoznak A sonkádi Egyed gazda, A woottoni kovácsmester, a Bombadil Toma kalandjai, valamint a Kóborló és a varázsló című, prózai vagy verses mesék, utóbbi történeteket főként gyermekeinek írta.

Ezeken túl számos tudományos munkája kapcsolódik a Beowulf, Sir Gawain és a Zöld Lovag témákhoz. Az „Inklings” („Tintafiak”) irodalmi vitakörhöz tartozott és közeli barátságban állt C. S. Lewis-szal, a Narnia krónikái szerzőjével.

Élete során összesen tizenöt mesterséges nyelvet hozott létre és tucatnyi létező nyelven beszélt folyékonyan.

 

Tolkien A szilmarilokból olvas fel

 

Kaszab Zsuzsanna: Bilbó gyűrűjétől Sauron gyűrűjéig – A Hobbit keletkezése és helye a tolkieni mitológiában című előadása a Tolkien Nap 2014 rendezvényen.

 

A Magyar Tolkien Társaság 2016-ban is egész napos rendezvénnyel ünnepelte J. R. R. Tolkien születésnapját: január 9-én az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban változatos programokkal vártak mindenkit, akit érdekel Középfölde világa. (Az itt látható felvételek a 2013–2015 közötti Tolkien Nap rendezvényeken készültek. A felhasznált Völgyzugoly-animáció Matty Rodgers munkája. Zene: Blackmore’s Night – Past Time With Good Company)

______________

KAPCSOLÓDÓ:

Előkerültek a rajzok, amelyek alapján Tolkien felépítette a Gyűrűk Ura univerzumát

Kiadják Tolkien legendás írását, ami önállóan még sosem jelent meg