Határon túli nemzeti tánc

1715-ben a pozsonyi országgyűlés és a bécsi udvar hosszas tárgyalásait követően törvényerőre emelkedett az állandó közös hadsereg felállítása. 

Mindez hozzájárult a bécsi udvar érdekeit szolgáló ezredek számának megnövekedéséhez, megkezdődött a szabad és erőteljes toborzás. A verbunkos tánc tulajdonképpen a Verbung Kommandók tevékenységének egyik meghatározó eszközeként terjedt el és épült be fokozatosan a reformkor idején, egységes kulturális értékként a hagyományos falusi tánc- és zenekultúrába egész Közép-Európában.

Határon túli nemzeti tánc • 77 verbunk a végekről című előadás Felvidék, Erdély és Kárpátalja területein gyűjtött archív filmfelvételek alapján nyújt hiteles és átfogó képet az egykori verbunkos hagyományokról.

 

 

Az előadás 60 perce alatt nyomon követhetjük, hogyan épült be az új stílusú tánc az egyes nemzeti kultúrák régi stílusú táncai közé, és milyen formákban folklorizálódott a csárdás, a verbunk és a népies műdal Közép-Európa területén. Az előadásban több mint 15 tájegység táncai láthatók Dél-Morvaországtól Csallóközön át Erdély legkeletibb csücskéig, és közel 80 olyan dallam hangzik el, amely közvetlenül kötődik a verbunkos zenei műfajához.

Az ünnepélyes bemutatóra szeptember 8-án, a Hviezdoslav Városi Színházban kerül sor Pozsonyban. 

„A júniusi sanghaji turnénk óta ez az első nagyobb projektünk. Jó, hogy végre a fővárosban is játszhatjuk, hiszen a verbunkos hagyományok közép-európai elterjedésében, sőt kialakulásában Pozsonynak is kiemelkedő szerepe volt” – mondta Varsányi László, az táncszínház főigazgatója.

„A darab sikere talán abban is rejlik, hogy a közönség által jól ismert népdalok, műdalok, vagy akár operett részletek hangzanak el. Fontos, tudnunk, hogy a verbunkos mint zenei műfaj nagyban meghatározta Közép-Európa zenei fejlődését az elmúlt 200 évben, a falusi cigányzenészek muzsikájától kezdve egészen Berlioz, Liszt, Erkel vagy Kodály alkotói tevékenységéig” – nyilatkozta Hégli Dusan, az előadás rendezője és koreográfusa.

 

 

Ízelítő az idei nyári Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepségen zajló műsorból az Ifjú Szivek Táncszínház előadásában

 

Határon túli nemzeti tánc
Határon túli nemzeti tánc – fotó: Ifjú Szivek Táncszínház

 

Jegyek a ticketportálon kaphatók.