Ahol az „interaktív” nem csak reklámfogás

Egy művészeti alkotás gyakorlati célt is szolgálhat, ahogy a tudomány is okozhat esztétikai élményt. Ezt az üzenetet képviseli a linzi Ars Electronica Center, miközben bizonyítja, hogy a jövőt nem elég várnunk – magunknak kell megteremtenünk.

Írta: Jene Boglárka

 
fotó: Ars Electronica

 

Az Ars Electronica legnagyobb szenzációja a Deep Space 8K nevet viselő projektorterem, ahol egy 16-szor 9 méteres falfelületre és a padlóra vetítenek; időnként lézeres követést, illetve 3D-s technikát is használnak.

 

 

A lehetőségek tárháza pedig szinte végtelen: sétálhatunk a világ legdrágább perzsa szőnyegén, utazhatunk a galaxisok között, láthatunk napkitöréseket vagy épp az emberi test rejtett részeit, de a médiaművészet eszközévé is válhat a „vászon”, ami egészen emlékezetes érzéktársításokhoz vezet.

Különös belegondolni, hogy ez a nagyszabású intézmény eredetileg egy fesztiválként indult, csak évek során vált múzeummá, illetve oktatási és kutatóintézetté. A tematikus programot azóta is minden ősszel megtartják – idén szeptember 6-10. között lesz, középpontjában pedig a „Hiba” áll majd. A jelszó: „Ein Error muss kein Fehler sein, er kann eine Chance sein.” Vagyis attól, hogy valami nem a tervek szerint alakul, még nem kell, hogy kudarcként fogjuk fel, hiszen számos felfedezést eredményeztek már véletlenek és félresikerült kísérletek. Ezt a témakört fogja körül járni a fesztivál, kiállításokon és beszélgetéseken keresztül, új szintre emelve az összművészeti élmény fogalmát.

 

Via: Papageno.hu
 
______________________
További részek a sorozatból:
 
 

További hasonló témájú videók