Vágják az erdei utat • Bemutató előtt a Háromszék Táncegyüttes

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes  Vágják az erdei utat címmel bemutatót tart szeptember 18-án, kedd este 7 órától a Háromszék Táncstúdióban. 

 

 

Az egyik legnépszerűbb erdélyi hivatásos társulat a 2017/2018-as szezonban két bemutatóval várta közönségét, illetve összesen 85 alkalommal állt színpadra Erdély és Magyarország különböző településein.

Szabadtéri évadnyitó

2017. szeptember 8-án Sepsiszentgyörgy főterén tartotta hivatalos évadnyitóját a Háromszék Táncegyüttes. Az esemény keretében a Furik Rita által rendezett Az én mesém című produkciót nézhették meg az érdeklődők.

A nagysikerű gyermekelőadást 2014-ben mutatta be a társulat, azóta Erdély összes nagyvárosában és számos szórványtelepülésen, illetve Felvidéken és Magyarországon is több ízben látható volt a népszerű produkció. A táncmesét összesen 85 alkalommal nézhették meg az érdeklődők, ráadásul 2017 májusában az Egyesült Királyságban is bemutatkozhatott vele az együttes. Fontos hangsúlyozni, hogy a szeptember 8-i évadnyitó előadás egyben búcsúztató is volt, hiszen ez alkalommal utolsó ízben láthatták a sepsiszentgyörgyiek.

 

 

Csillagösvény népe

A 2017-es Székely Vágtán zajlott ősbemutató után, szeptember 27-én színháztermi változatban is bemutatásra került az Orza Călin rendezte Csillagösvény népe című előadás.

AranyAsszonyok

Az idei évad második bemutatóját 2018. március 20-án tartotta a Háromszék Táncegyüttes. A rituális folklórelőadásként számon tartott AranyAsszonyokcímű produkciót Furik Rita rendezésében láthatta a sepsiszentgyörgyi közönség.

„…Szokták mondani, hogy a nők összeálltak és együtt karikáztak. A körtánc maga a szertartás, amit a nők ősidők óta maguknak tartottak, amikor még a mulatozás is rituálé volt.” (Furik Rita)

Összegzés

Az évad során bemutatott két produkció mellett a Háromszék Táncegyüttes további előadásokat is műsoron tartott. Így az elmúlt 11 hónapban többek közt A banda, a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, a Mundruc, a Szerencsekrajcár, illetve a már említett Az én mesémcímű produkciókat is láthatták a nézők.

A 2017/2018-as szezonban a társulat összesen 31 alkalommal lépett a helyi Háromszék Táncstúdió színpadára, ezzel párhuzamosan további 47 hazai településen is bemutatta a különböző produkcióit. A belföldi fellépések mellett, összesen 7 ízben lépte át az országhatárt, ezek közül 3 alkalommal egy-egy hosszabb magyarországi turné keretében.

A különböző turnékkal, vendégjátékokkal és kiszállásokkal párhuzamosan a társulat több erdélyi és külföldi rendezvény lebonyolításában is aktív szerepet vállalt. Így többek közt az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának 13. kiadásán (Nagyvárad), a 29. Sepsiszentgyörgyi Népzene- és Néptánctalálkozón, a magyar kultúra napjára szervezett ünnepségen (Sepsiszentgyörgy), illetve a IV. Székely Fesztiválon (Budapest) is részt vettek az együttes tagjai.

Hasonlóan intenzív volt a szezon a különböző szakmai versenyek és megmérettetések tekintetében is. Szép eredményt ért el például Lukács Tamás László, az együttes táncosa, aki a 2017. november 11-én tartott IV. Székelyföldi Legényes- és Szólótáncverseny keretében A legényes újraalkotója címet szerezte meg. Ugyancsak nagy elismerést jelent a Melles Endre tánckarvezető által hazahozott Az év legényes táncosa cím is, amelyet az áprilisban Budapesten tartott Tedd ki a pontot! elnevezésű XXI. Nemzetközi Legényesversenyen érdemelt ki. És végül, ismételten Melles Endre, valamint a Háromszék Táncegyüttes férfitáncosainak munkáját dicséri az az Orsovszky István koreográfusi különdíj is, amelyet a fiúk a 28. Zalai Kamaratánc Fesztiválon, a RITKA című koreográfiával nyertek el. A megmérettetésen Gidró Roland, Lukács Tamás, Márton Csaba, Pável Hunor-Mihály, Portik Norbert és Szvinyuk Sándor táncosok vettek részt.

 

Háromszék Táncegyüttes
Háromszék Táncegyüttes

Forrás: Háromszék Táncegyüttes

 

További hasonló témájú videók