Jan Palach • FILMAJÁNLÓ

1969-ban Prágában a bölcsészhallgató Jan Palach felgyújtotta magát, így tiltakozva Csehszlovákia szovjet megszállása ellen. Életéről új filmet forgattak. Szeptembertől a mozikban.

A forgatókönyvet Eva Kanturková cseh író, a Charta 77 emberi jogi mozgalom egykori szóvivője írta. Rendezőként a történelmi dokumentumfilmek alkotójaként elismert Robert Sedláček jegyzi az alkotást. Jan Palachot Viktor Zavadil cseh színész alakítja. 

Jan Palach (1948–1969) a Károly Egyetem bölcsészkarának hallgatója volt. A film Palach életének utolsó hónapjait dolgozza fel. A hozzáférhető dokumentumok alapján próbálja rekonstruálni, mi járhatott a fiatalember fejében. Senkinek se szólt arról, amit tervez, senki sem sejtette, hogy képes lenne ilyen tettre. A filmben feltűnik barátnője, Helenka, az 1968-as forrongó kollégiumi hangulat, otthona és édesanyja, vagy a kazahsztáni és franciaországi idénymunka. Jan Palach figyel és hallgat. Ahogyan a 68-as történések megváltoztatják a társadalom életét, úgy változik meg Jan Palach is. A film felteszi a kérdést, hogyhogy nem vett észre senki semmit, se a mama, akitől átvette még aznap reggel a tízóraiját, sem Helenka, sem a kollégiumi társai, akik szerint lezuhanyozott, mielőtt elindult a városba. A kamera Jan arcát követi, hátha észreveszi a döntés megszületésének pillanatát…

 

 

 

Jan Palach Foto: TASR
Jan Palach • Foto: TASR

 

____________________

2013-ban már készült film Jan Palachról, az Agnieszka Holland rendezte háromrészes sorozat. Az Olthatatlan (Hořící keř) azonban nem csupán Jan Palach bölcsészhallgató sokkoló tettét rekonstruálja, hanem a csehszlovák társadalom alakulását is bemutatja az 1968-as szovjet megszállás után: a kommunista diktatúra elleni ellenállás kezdetét, és a kegyetlen üldöztetés, félelem nyomására kialakult beletörődést a megváltoztathatatlanba.

 

 

A film főhőse Jan Palach mellett az a Dagmar Burešová ügyvédnő, aki a fiú családja megbízásából Palach becsületét védte egy eleve kudarcra ítélt perben, egy olyan politikus ellen, aki minden lehetséges eszközzel próbálta megalázni és nevetségessé tenni Palach hőstettét. Az ügyvédnő, aki később életét a disszidens ellenzéki vezetők képviseletével töltötte, végül igazságügyi miniszter lett.

Sortűz a temetésen

Végigkövethetjük, hogyan védik a diáktüntetők a Prágai Tavasz eszméit a szisztematikus elnyomással szemben, tanúi lehetünk a titkosrendőrség kollaboráns praktikáinak, amely a legkisebb tiltakozást is kegyetlenül megtorolta, és minden erejével megpróbálta kitörölni Palach alakját a nemzet tudatából.

Az Olthatatlan nem dokumentumfilm, de a történet alapját valós karakterek, események és helyszínek adják. Jan Palach szülőháza és halotti maszkja mellett archív felvételek is felidézik a kort: amikor például Palach temetése alatt a karhatalom a tüntetők közé lövetett. A sorozat az 1989-es „Palach-hét” szervezett tömegtüntetéseit is feleleveníti: Jan halálának évfordulója egyetemisták új generációját inspirálta ellenállásra, ami végül a kommunizmus bukásához, a Vasfüggöny lebontásához vezetett.

Ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: „Ez volt az első felnőttkori élményem, és talán a legfontosabb politikával kapcsolatos tapasztalatom. Átéltem a Prágai Tavaszt, az ellenállás szellemét a megszállás alatt és közvetlenül azt követően, Jan Palach tiltakozó akcióját és nem sokkal később Jan Zajícét. A két mártír tettének azonos volt az oka, de a közvélemény teljesen eltérően fogadta a kettőt. Palachot nemzeti hősnek tekintették; majd egy hónappal később, amikor egy másik Jan, Jan Zajíc gyújtotta föl magát, az emberek nem is akartak róla hallani. Az alatt az egy hónap alatt egy hihetetlen átalakulásnak voltam tanúja. Az emberek rájöttek, hogy nem képesek ekkora áldozatot meghozni – úgyhogy inkább visszavonultak. Mindig is úgy gondoltam, hogy az úgy nevezett konszolidáció jó téma lehet. Egy másik fontos kérdés, ami mindig is érdekelt, az a hősiesség pszichológiájával kapcsolatos. Hogyan lehet az, hogy valaki ösztönei ellenére fogja magát, és feláldozza az életét? Én pimasz, bátor és kíváncsi voltam annak idején. Ez vitt más diákokkal együtt a politikai aktivizmus útjára és végül ez juttatott börtönbe is.”

 

Beszélgetés a filmről és a korról.

 

További hasonló témájú videók