Katonai puccsot hiúsítottak meg Törökországban

Fotó: Reuters - AnkaraA török fővárost pénteken késő este verte fel fegyverropogás, Binali Yildirim török kormányfő pedig nem sokkal később bejelentette: katonai puccskísérlet zajlik az országban. A katonai hatalomátvételre tett kísérletben az ankarai parlamentet is támadás érte, ami több civil életébe került, a puccskísérletnek összesen legkevesebb 42 áldozata és csaknem 150 sebesültje van. Legkvesebb 130 embert letartóztattak.

A katonaság tankokkal zárta le Ankara és Isztambul főbb útjait, hídjait és leállt a légi forgalom is. A hadsereg közleménye szerint „a demokráciát akarják megvédeni az ország iszlamizálására törekvő Erdogan elnöktől”.

Ankarában találat érte a parlament épületét, a belügyminisztériumot, a hírszerzés főhadiszállását, a katonai és a rendőri központot, valamint több katonai létesítményt.

A török–görög határon készenlétbe helyezték a görög rendőrséget. Törökország eközben a Bulgáriával közös határszakaszt zárta le.

A törökországi eseményekre reagált már az amerikai külügyminiszter, az iráni diplomácia vezetője és a német kancellár is. Mindannyian az alkotmányos intézmények tiszteletben tartására és a vérontás elkerülésére szólítottak fel. 

Bővebben itt.

A hírügynökségek felvételein kívül amatőr videók is megtöltötték a világhálót:

https://youtu.be/KfTUhxX_-l8

https://youtu.be/SOw5VURgRd0

https://youtu.be/OU4gmlLqnE8

(Forrás: Euronews, Reuters)

További hasonló témájú videók