15 éve halt meg Janikovszky Éva

 

Janikovszky Éva
Janikovszky Éva

Janikovszky Éva 15 éve, 2003-ban hunyt el. A Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, költő, szerkesztő első kötetét 1957-ben adták ki; a könyvet 32 további követte, amelyek összesen 35 nyelven jelentek meg.Témájuk a felnőtt-gyermek kapcsolat, sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival. 

_________________

A XXV. Tompa Mihály Országos Versenen 2016-ban az I. kategória prózamondói között indult Botoš Máté János a füleki Mocsáry Lajos Alapiskolából, aki Janikovszky Éva:Felelj szépen, ha kérdeznek! című művét adta elő. Aranysávos minősítéssel a harmadik helyet szerezte meg. Felkészítő tanára Mgr. Benko Tünde volt. Urbán Csongor felvétele.

 

 

_______________

A Janikovszky Éva munkásságát bemutató vándorkiállítást Rimaszombatban, a Tompa Mihály Országos Verseny idején, a művelődési házban kaptuk lencsevégre:

 

 

Halálának tizedik évfordulója alkalmából életét és munkásságát bemutató vándorkiállítást szervezett az élet­művét gondozó Móra Kiadó, ennek anyaga vándorol most idehaza is. A kiállításon az idegen nyelvű könyveken, grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, gyerekkori naplóinak részletei, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, valamint a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei. A látogatók húszperces filmet láthatnak, amely az író életével kapcsolatos fotókat, riportrészleteket, animációs filmrészleteket tartalmaz.

A kiállítás anyagát a legkisebbek számára is izgalmas módon igyekeztek előkészíteni, hogy az érdeklődő tanárok számára alternatív irodalomóraként ajánlhassák a programot. Az iskolás csoportok számára foglalkoztató füzetet is készítettek, hogy a látottakat a füzetben szereplő kérdések alapján rendszerezhessék. Az egyéni érdeklődőkön túl azokat az óvodai és kisiskolás csoportokat várják a kiállításra, akik szeretnének többet megtudni Janikovszky Éváról, vagy az iskolai tananyag keretei között foglalkoznak műveivel, munkásságával, és ezért egy kicsit más, a könyvekben nem szereplő oldaláról is szeretnék megismerni őt.

 

____________________

 

 

 

További hasonló témájú videók