Révész Sándor 65

65 éves Révész SándorGenerál és a Piramis együttesek EMeRTon-díjas énekese. Tizenhat évesen szerzett ORI-engedélyt és kezdett az Echo együttessel vendégként turnézni. Máig ismert becenevét is akkor kapta.

Videó: dunaboy • A felvétel Révész Sándor dunaszerdahelyi koncertjén készült 2009. október 14-én. 

________________

Az 1970-es évek elején tagja volt a Hearts, a Mogyorósi Trió, a Tűzkerék együtteseknek. 1971-től játszott a Generálban, majd 1975-től 1981-ig a Piramis frontembere. Többször is elnyerte az Év Énekese díjat a közönségszavazatok alapján.

A Piramisból 1981-ben vált ki, majd külföldön keresett munkát. 1984-ben tért haza, egy évvel később Demjén FerencPresser Gábor és mások közreműködésével elkészítette első szólóalbumát. 1986-ban Karácsony János társaságában országos turnéra indult. Később visszavonult a zenei élettől és Ásotthalmon telepedett le.

1992 márciusában lépett fel újra Demjén Ferenc vendégeként a Budapest Sportcsarnokban. Hamarosan bejelentették, hogy a Piramis egy koncert erejéig újra összeáll, ám a közönségigényt látva ebből öt telt házas BS-koncert lett. 1993-ban új szólóalbumot készített, ezen régi zenésztársai is szerepet kaptak, játszik a lemezen Závodi János és Gallai Péteris. Ez a lemez újabb szellemiségű, Révésznek érett művészetét mutatja, anyagával egyetlen koncertet adott a BS-ben.

1999-ig szünet következett, majd a Slágerfesztiválon a Generállal újra fellépett. 2003-ban jelent meg Változtam című lemeze, melyen hat új és hat régi dala szerepel. 2009 májusában országos turnéra indult új zenekarával. A fiatal, tehetséges zenésztársakkal (Nagy Gergely, Horváth Ákos, Cseh Balázs, Szakáll Béla) nagy sikerű akusztikus koncerteket adott. A turné zárókoncertje 2010 januárjában a MÜPÁ-ban volt. 2013-tól újra a színpadon látható. Zajzon Gábor lantművésszel játszik intim hangulatú fellépésein.

 

Révész Sándor interjú – 2013. szeptember 8. Bikal – Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok •  Videó: Rock Diszkont

 

Videó: vtvszeged • Beszélgetés Révész Sándorral előadóestje kapcsán.

 

Révész Sándor