Joyce Carol Oates 80

Ma 80 éves az „amerikai munkásosztály hangja”, az egyik legfontosabb amerikai író, kinek neve egyet jelent a termékeny kreativitással. Ő írja az irodalmi világ legszórakoztatóbb Twitterét, tavaly bekerült a New Jersey Hall of Fame-be, és természetesen benne is csörgedez némi magyar vér. 

Joyce Carol Oates 1938. június 16-án született a Niagara-vízeséshez közeli Lockportban. Tavaly Nobel-esélyes volt.

 

_______________

Dupla szerető (L’amant double)
erotikus thriller (2017)

A híres amerikai írónő, Joyce Carol Oates novellájából készült film főbb szerepeiben a rendezővel korábban már együtt dolgozó, César-díjra jelölt Marine Vacth (Fiatal és gyönyörű), a szintén César-díjra jelölt Jérémie Renier (A gyermek, Srác a biciklivel, Erőszakik), valamint a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon életműdíjjal kitüntetett Jacqueline Bisset (A szertartás, Amerikai éjszaka, A mélység) láthatók.

A fiatal Chloé pszichológushoz jár, s egy idő után vonzódni kezd a kedves és megnyerő férfihoz. Miután a vonzalom kölcsönössé válik, a lány és a férfi egymásba szeret, majd néhány hónap elteltével összeköltöznek. Chloé azonban hamarosan rájön, hogy a szeretője titkol előle valamit, ami összefüggésben van a személyazonosságával. Lassan kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik…

A francia kultrendező, François Ozon (A házban, Frantz, 8 nő, Uszoda, Fiatal és gyönyörű, Született feleség) legújabb filmjének a 2017. évi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremierje, ahol a Dupla szerető az ’A’ kategóriás fesztivál fődíjáért, az Arany Pálmáért versenyzett. Cannes után többek között meghívást kapott a rangos Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválra, Londonba és Wrocławba is. 

 

______________________

A szerző zavarba ejtően nagy mennyiségű kötetéből az írót még nem ismerő leendő Oates-olvasó nem biztos, hogy ki tudja választani, melyik könyvvel kezdje az ismerkedést. Néhány ötlet a Könyvesblog.hu alapján:

Luxusvilág (1968)

„Gyermek gyilkos voltam. Ne értsenek félre, nem gyermekgyilkos, bár foglalkoztat ez a gondolat.” Így kezdődik a könyv, amelyet Oates szerint a legkönnyebb volt megírni. A Csodaország-kvartett második regényében az írónő egy kamaszkorból alig kilépett gyilkost szólaltat meg, aki sosem bűnhődött meg tettéért. Naplóregény, memoár, „beszélt irodalommal” ránk zúdított kertvárosi lidércnyomás azokból az időkből, amikor még nem csak a Lilaakác-köz házai rejtettek szörnyű titkokat.

ők (1969)

„Könyvem történelem regényes formában – azaz egyéni megvilágításban: csak így létezik.” A harmadik Csodaország-regény térdig jár Detroit mocskában, ahol a tehetetlenség, és a reménytelenség csak egy dolgot szülhet, erőszakot. A könyv Maureen Wendellje tényleg létezik, Oates tanítványa volt egy esti tanfolyamon.

Blonde (2000)

Monumentális Marilyn Monroe-fikció, amely meglepően bizalmas hangnemben építi fel a Hollywoodba vágyó lányból szexszimbólumává vált díva életútját, és amelynek az írásába Oates majdnem belebolondult. Még mindig nagyon szeretném magyarul is elolvasni.

Állatok (2002)

Már a helyszín (ti. idilli egyetemváros) is azt sugallja, hogy itt valami nagyon nincs rendben. Hát még a rajongott professzor, és szabados, ősasszonyszerű művészfelesége. És akkor még nem is beszéltünk a rejtélyes tűzesetekről. (Az Állatok egyébként a norvég írónő, Linn Ullmann kedvenc Joyce Carol Oates könyve.)

A Widow’s Tale (2009)

Oates minden apró részletre emlékszik a napról, amikor utoljára látogatta meg férjét a kórház ötödik emeletén. Emlékszik a kocsija szélvédőjén hagyott, kézzel írt feliratra (TANULJ MEG PARKOLNI HÜLYE KURVA), arra, hogy mit válaszolt a nővér, amikor férje halála után azt kérte tőle, ajánljon egy tisztességes temetkezési vállalkozót (nézze meg az Arany Oldalakban), és arra is, hogy melyik macska pisilte le a halotti bizonyítványt. Vallomás egy 47 évig tartó házasság végéről, és az őrjítő gyász hat hónapjáról.

 

 

Joyce Carol Oates
2014: Joyce Carol Oates otthonában, Princetonban •  (Dorothy Hong for The Wall Street Journal)