Janikovszky Éva vándorkiállítás

Janikovszky Éva munkásságát bemutató vándorkiállítást láthattunk Rimaszombatban a Tompa Mihály Országos Verseny idején a művelődési házban. A kiállítás június 4-én a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban nyílik meg 9 órakor.

Az emlékkiállítás a köbölkúti községi könyvtárban is megtekinthető 2018. június 4-től 29-ig, a Móra Könyvkiadó Zrt., a Pozsonyi Magyar Intézet és a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének közös szervezésében.

Janikovszky Éva
Janikovszky Éva

Janikovszky Éva 15 éve, 2003-ban hunyt el. Halálának tizedik évfordulója alkalmából életét és munkásságát bemutató vándorkiállítást szervezett az élet­művét gondozó Móra Kiadó, ennek anyaga vándorol most idehaza is.

A Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, költő, szerkesztő első kötetét 1957-ben adták ki; a könyvet 32 további követte, amelyek összesen 35 nyelven jelentek meg. Témájuk a felnőtt-gyermek kapcsolat, sajátosan mindennapi élményeivel és konfliktusaival.

A kiállításon az idegen nyelvű könyveken, grafikákon kívül megtalálhatók az író kevésbé ismert fotói, írógépe, díjai, gyerekkori naplóinak részletei, a nevét viselő alapítvány által adható irodalmi díj, valamint a Bertalan és Barnabás című művéből készült bábelőadás kellékei.  A látogatók húszperces filmet láthatnak, amely az író életével kapcsolatos fotókat, riportrészleteket, animációs filmrészleteket tartalmaz.

A kiállítás anyagát a legkisebbek számára is izgalmas módon igyekeztek előkészíteni, hogy az érdeklődő tanárok számára alternatív irodalomóraként ajánlhassák a programot. Az iskolás csoportok számára foglalkoztató füzetet is készítettek, hogy a látottakat a füzetben szereplő kérdések alapján rendszerezhessék. Az egyéni érdeklődőkön túl azokat az óvodai és kisiskolás csoportokat várják a kiállításra, akik szeretnének többet megtudni Janikovszky Éváról, vagy az iskolai tananyag keretei között foglalkoznak műveivel, munkásságával, és ezért egy kicsit más, a könyvekben nem szereplő oldaláról is szeretnék megismerni őt.

 

 

 

További hasonló témájú videók