Mečiar – Tereza Nvotová filmje iskolákban

Szlovákiai középiskolákba viszik el ingyenesen Terézia Nvotová 2017-ben készült Mečiar – A hatalom vonzásában című filmjét egy projekt keretében, amely lehetőséget nyújt a pedagógusoknak, hogy diákjaikkal 

elbeszélgessenek arról, a közelmúlt eseményei miképpen befolyásolják a jelen történéseit. A filmkölcsönzést, illetve az alkotókkal való beszélgetést az alábbi e-mail útján lehet egyeztetni: dokumentnakolesach@gmail.com.

„Amikor tízéves voltam, barátnőmmel legtöbbször Winnetout, E.T.-t és Mečiart játszottunk. Akkor még nem is tudtam, hogy ő igazi. Mindenhol ott volt, a tévében, a plakátokon, a szüleink beszélgetéseiben, és így a mi fejünkbe is bekerült ez az alak. Most, hogy felnőttem, érdekel, ki volt ő valójában, mert olyan érzésem van, hogy manapság is az övéhez hasonló sztorik játszódnak le szerte a világban” – mondja a film bevezetőjében a rendező.

1989-ben, a rendszerváltó bársonyos forradalom élén szlovák értelmiségiek és diákok álltak. Mivel egyikük sem akart kormányzati pozícióba kerülni, ezért felhívást tettek közzé a belügyminiszteri pozícióra, amit végül Vladimir Mečiar kapott meg. Három évvel később Mečiar és Vaclav Klaus felosztották Csehszlovákiát, ami döntő hatással volt a csehek és a szlovákok életére. Mit tud és mit gondol minderről egy mai fiatal? Hatással lehet-e a jövőnkre a folyamatok tisztánlátása, az akarnok népvezérek felismerése? Nevelhetők-e tudatosabb polgárok a történelemről és társadalomról szóló beszélgetések sorozatával? 
 

 

 ______________________
Kapcsolódó cikkek:

További hasonló témájú videók