Marie Antoinette ruhái

A francia királynő nagy rajongója volt a divatnak. Imádta a szép ruhákat, a cipőket és olykor-olykor a királyi udvar hagyományaival is képes volt a divat miatt szembeszállni. Sofia Coppola 2006-os filmjében Kirsten Dunst prezentálásában kaphattunk egy vázlatos képet a királynő öltözködéséről. Marie Antoinette-et a politika nem érdekelte, nem foglalkozott vele, viszont a divatért és a luxusért rajongott. Valószínűleg ő a valaha legtöbbet ruhákra költő királynő a történelemben. Divat terén nagyon sokat köszönhetünk neki. A szabómesterség általa kapott helyet a művészetek között. Személyes varrónője, Rose Bertin „divatminiszteri” rangot kapott és ahogy Sisi fodrásza, Rose is komoly megtiszteltetésben részesült. Sofia Coppola filmje – amelyben Kristen Dunst alakítja a királynét – tökéletesen bemutatja az életmódját, a fényűzést, a divatmániáját, ugyanis valóban minden egyes nap más toalettet viselt, amelyekhez természetesen külön-külön cipő is tartozott, Egyszer egy  udvarhölgyet 3 hónapra kitiltottak a palotából, mert kétszer ugyanabban a ruhában jelent meg.

A divatvilágban ma is inspirációként használják a francia királynéről készült festményeket. Vivienne Westwood már az 1995-96-os kollekciójában Marie Antoinett stílusára igencsak hasonló ruhát tervezett, de ez a Dior-ház táján is gyakori jelenség: a Galliano tervezte kreációk között minden szezonban megjelent egy-egy rokokó darab, amit Marie Antoinette inspirált, illetve a lenti fotó alapján a Chanel-ház, pontosabban Karl Lagerfeld múzsája is ő lehetett 2013-ban.

A Museo del Tessuto (Prato) múzeum 2018-as szezonja nagyszabású kiállítással kezdődött: Sophia Coppola Marie Antoinette filmje jelmezeinek szentelt kiállítást, elvégre a legjobb kosztümnek járó Oscart kapta meg 2007-ben…  A ruhakölteményeket Milena Canonero világhírű jelmeztervező készítette. A május 27-ig látható időszaki kiállításon több mint húsz csodálatos férfi és női ruhát láthatnak a látogatók. 

_______________

Olvasnivaló:

Koronás divatkirálynő – Marie Antoinette

További hasonló témájú videók