Gyomtalanítás, tarack irtása

Aki nagyra értékeli az olyan kertet, mely harmóniában van a természettel, az igyekszik kerülni a szintetikus vegyszerek használatát. Az ilyen anyagok használata egyébként is tilos kő- vagy aszfaltburkolatú felületeken, mivel a veszélyes anyagok a talajvízbe szivároghatnak.

Borhy Kertészet • http://www.borhykert.hu/ – Kertbarátok – Kertészeti TV

_________________

Ötlet: kartondoboz felhasználásával gyomtalaníthatjuk a kiszemelt területet. 

1. Fedjük be a talajt kartonnal teljes szélességében, majd  jól áztassuk be. A nedvesítés fontos, a száraz kartonnal nem érünk el eredményt. Célszerű a nagy kórókat előtte eltávolítani.

2. A nedves kartonra legalább 5-7 cm  vastagságban terítsünk mulcsot vagy  komposztot.

3. Várjunk  legalább két hétig,  hogy a füvek és gyomok a karton alatt elbomoljanak. 

4. Amikor ültetni szeretnénk, az ültetőlapáttal készítsünk egy lyukat – a  mulcson és kartonon keresztül –,  abba helyezzük el a palántát.

A karton meglehetősen gyorsan le fog bomlani, viszont a gyomoknak alatta nincs lehetőségük, hogy nőjenek, ezért a területünk gyommentes marad.  

Hasonlóan jó eredményt érhetünk el, ha újságpapírt fektetünk le az ágyásra. Ebben az esetben megfelelő vastagságú újságpapírréteget kell leteríteni, melyet szintén benedvesítünk, ráhordjuk a fűkaszálékot, mulcs anyagot, komposztot stb. A színes magazinok, prospektusok, katalógusok erre nem használhatók fel. A fekete-fehér újság viszont jól lebomlik. A fűkaszálék borítást rendszeresen ellenőrizzük, és pótoljuk, mert ha egy kis darab is kikandikál az újságpapír széléből, az remek móka a kutyáknak, hogy kicibálják, cincálják az újságot, és ezzel fogják beborítani  az egész kertet. Jól használható az újságpapíros megoldás olyan helyeken, ahová nehezen férünk a növény tövéhez, pl. cserjesövény, szúrós növények stb., viszont még nem nőttek meg akkorára, hogy teljesen árnyékolják a talajt.

Ne feledjük, hogy nem minden gyom feltétlenül káros. A gyomok között ún. „pionírnövények” is találhatók, például a gyermekláncfű vagy a mezei bogáncs. Ezek erős gyökerei szellőztetik a talajt, és összegyűjtik a tápanyagokat a mélyebb rétegekből, így biztosítva más, későbbi növények számára a feltételeket. Ezenkívül számos gyom fontos tápanyagforrás hasznos rovarok és madarak számára. Ezért minden esetben gondosan mérlegeljük, hogy az egyes konkrét helyeken ténylegesen problémát jelent-e a gyom jelenléte.

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2018/04/gyomtalanitas-tarack-irtasa/trackback/

Most itt van: Home // SZABADIDŐ, VIDEÓK // Gyomtalanítás, tarack irtása

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma