Elhunyt Vittorio Taviani

88 éves korában elhunyt Vittorio Taviani, a híres olasz filmes testvérpár, a Taviani fivérek egyike. Vittorio Taviani és öt évvel fiatalabb öccse, Paolo Taviani neve összeforrt filmes pályafutásuk évtizedei alatt. A testvérpár híres volt arról, hogy együtt dolgozott filmjein, a rendezői szerepet jelenetről jelenetre váltogatták egymás között. Eőszeretettel foglalkoztak társadalmi kérdésekkel filmjeikben, és jelentős nemzetközi sikereket értek el közös pályafutásuk során. 

A hatvanas évek Olaszországában egy csapásra ismertté vált páros utolsó filmjét 2017-ben készítette el. Munkáik közül pedig kiemelkedik a szardínaii amatőr és képzett színészeket is felvonultató Apámuram (1977), melyet a Cannes-i Filmfesztiválon besöpörte a legnagyobb értékű díjnak számító Arany Pálmát.

________________

A rét (Il Prato) Isabella Rosellinivel (1979), zeneszerzője Ennio Morricone

_________________

Művészetüket már az 1986-os Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlán-életműdíjjal jutalmazták, de a pisai egyetem jogi szakán végzett, pályájukat színészi rendezőkként indító Paolo és Vittorio egyetlen pillanatra sem vonult vissza a filmezéstől.

2012-es közös produkciójuk, a Cézárnak meg kell halnia című dokudráma is Európa-szerte kavart hullámokat: az életfogytiglani börtönbüntetésüket töltő gyilkosok és maffiózók életét rögzítő, az általuk színpadra állított Shakespeare-tragédia, a Julius Ceasar előadásának megszületését követő dokudrámát a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medvével, illetve az Ökumenikus Zsűri Díjával tüntették ki.

_________________

_______________

Részlet a Káosz című 1984-es filmjükből:

„Pirandellóval való találkozásunk-megmérkőzésünk során olyan történeteket akartunk megjeleníteni, amelyek emberi fájdalomról és büszkeségről szólnak: félelemről és jámborságról, tréfálkozásokról és várakozásokról…” – mondják a rendezők. 

A film öt különböző történetet mutat be a századforduló Olaszországából. Az epizódokat egy a film elején elfogott holló képe köti össze, aki nyakában csengővel vándorol, repüli körbe a múlt romjaival díszített és a majd eljövendő XX. század történéseivel terhelt tájat és embereket. A mediterrán kultúra évezredes hagyományait idézik fel ezek a különös zamatú elbeszélések. Álmok, vágyak, és vaskos valóság fonódnak össze a történetekben, melyekben az emberek mellett a tenger, a Hold, a föld, a fák no meg az állatok is fontos szerephez jutnak.

A Taviani testvérek gyönyörű, díjnyertes klasszikusa; Luigi Pirandello novelláit (A másik fiú, Holdkór, A korsó, „Requiem aeternam dona eis, Domine!”) fűzték egybe egyedülálló alkotássá.

 

 

Vittorio Taviani Foto: Euronews
Vittorio Taviani Foto: Euronews