Taylor Dayne szülinapjára

1962. március 7-én született Taylor Dayne amerikai pop- és freestyle énekesnő, dalszerző és színésznő. Először kevésbé ismert bandáknál énekelt (Felony, Next), majd miután befejezte az egyetemet, elkezdte szólókarrierjét

Les Lee név alatt két számot adott ki, az I’m The One You Want-ot 1985-ben és a Tell Me Can You Love Me-t 1986-ban. Miután szerződést kötött az Arista Records-szal, az első ismertebb dala a Tell It to My Heart volt 1987-ben. A szám az egész világot bejárta, és sok országban volt a leghallgatottabbak között abban az évben. A továbbiakban számos sikeres számot produkált (Prove Your Love, I’ll Always Love You, Love Will Lead You Back, I’ll Be Your Shelter, Send Me a Lover, Naked Without You). Arthur Baker-rel és Fred Zarr-ral együtt megírták a Whatever You Want című számot Tina Turner 1996-es albumára, a Wildest Dreamse-re. Számos dalával első helyezést ért el és arany díjakat kapott. Az I’ll Always Love You című számával betört a felnőtt zenei stílusba is 1998-ban.

 

 

Színészként Taylor először egy sci-fi sorozatban jelent meg 1997-ben, ahol Carla Day énekesnő szerepét játszotta a Nightman című sorozatban. Később a Broadway-en is fellépett Elthon John Aida című darabjában 2001-ben. Szerepet kapott filmekben is, mint például a Fool’s Paradise-ban 1997-ben, a Stagban ugyancsak ebben az évben, és a Jesus the Driverben (2004). Egy visszatérő szerepe még a Rude Awakening című sorozatban is volt. 

Taylor megjelent a VH1 sorozat újrakészítésében, ahol egyik nagyon jó barátnőjével, Leah Reminivel és még Michelle Reiddel szerepelt együtt. A sorozatban Taylor visszatéréséről volt szó a zenei szakmába, miután két gyermek édesanyjaként hanyagolta karrierjét. Akkori legújabb, Rodney Jerkins-szel együtt készített Right Now című számát akkor hallhattuk először.

 

 

2006 áprilisában Elton John őt választotta közös éneklésre a Nile Rodgers We Are Family Foundation kampányába. 2007. december 11-én kiadta első kislemezét, a Beautifult, a Satisfied című stúdióalbumáról. A dal ugyancsak óriási sikert ért el, számos helyen első helyezett lett, még a Billboard Dance Chart-jánál is. Taylor szerepelt még a The Today Show, Chelsea Lately és a Wake Up With Whoopiban is. A szám videoklipje és albumborítója Tony Duran munkája, aki más hírességgel is dolgozott, például Justin Timberlake-kel és Jennifer Lopezzel.

 

 

Ötödik albumát 2008 februárjában adta ki. Az albumban Taylor kedvenc dalainak átdolgozását is hallhatjuk. 2010 júliusában kiadta Facing a Miracle című dalát, ami a hivatalos betétdala lett a 2010 Gay Gamesnek. Taylor több mint 50 000 ember előtt adta elő 2010. július 31.-én Németországban. Az év végén a 9. helyen ált a 2010-es legjobb számainak listáján. Ezt követően a Gratest Hits című albumján dolgozott. Egy újabb dalt adott ki 2011. június 22.-én Floor on Fire címmel, ami nagy sikert aratott a Billboard listáján. 2014 szeptemberében Taylor megjelentette újabb dalát, a Dreaminget….

 

taylor-dayne-i-ll-always-love-you
Taylor Dayne az „I’ll Always Love You” megjelenése idején