Születésnapi: Duncsák Attila

Duncsák AttilaDuncsák Attila kassai festőművész portréját 2012-ben a Bódva-völgyi Stúdió készítette. Duncsák Attila Ungváron született 1940. március 2-án. A szentpétervári Iparművészeti Főiskolán tanult, ahol üveg és kerámia szakon diplomát szerzett. A film rendezője T. Nagy Imre. Az operatőr Nagy István, a vágó ifj. Nagy Imre.

Duncsák Attila 1940-ben született Ungváron. Szentpéterváron Iparművészeti főiskolára járt, 1967-ben végezte el üveg és kerámia szakon. Önálló kiállításai voltak Ungváron, Kassán, Prágában, Pozsonyban, Debrecenben, Budapesten. Csoportos kiállításokon vett részt többek között Szentpéterváron és Moszkvában, Saint Michelben, Komáromban és Kassán, valamint Magyarországon. Munkái számos magángyűjteményben szerepelnek Nyugat-Európában, Kanadában és az Egyesült Államokban.
1982-től Kassán él. 1990 óta az SZMKT tagja.

Festészete főleg figuratív, a XX. század utolsó évtizedei emberi problémáit fogalmazza meg szimbolikus jeleneteiben. Duncsák Attila képeinél visszatérő téma a rejtőzés, de különösen az álarc lehet játék, énünk empatikus kiteljesítése, karakterizálás vagy védőburok, de gyakoribb, hogy az őszintétlenség, a félrevezető szándék, a belső valóság, az eltorzult és szennyezett takarása. Egy felfordult, egy önmagából kifordult világ jelzése. Munkái egy magas szintű kassai polgári hagyomány folytatását jelentik, mely Máraival és Jakoby Gyulával jellemezhető. (Csáji Attila)

Mesterei: V. F. Markov, B. Smirnov, K. M. Mitrofanov, F. S. Entelis.
1961–67: IMF, üveg és kerámia szak, Leningrád, mesterei: V. F. Markov, B. Smirnov, K. M. Mitrofanov, F. S. Entelis. 1968-73: az ungvári Művészeti Szakközépiskolán tanár. 1971-82: az ungvári Művészeti Alapnál murális munkákat tervezett és kivitelezett. 1982: áttelepült Ungvárról Kassára. 1997: A Kárpátok gerince c. kiállításon Kijevben a festészeti első díj. ~ életművének két lényeges fejezete van: az első szülőföldjéhez, Ungvárhoz kötődik, főleg murális feladatokkal és az üveg művészetével foglalkozott, a második Kassához. Itt vált valóban festővé, a valamivel szabadabb társadalmi légkörben alakult ki sajátos művészi világa. Témái közül első a színház, a Divina commedia – azaz inkább a képmutatás, az álarc alá rejtőzés állandó jelenléte és groteszksége, de egyben titokzatossága. A karnevál, a maskarák jelennek meg velencei képein is. Életszemlélete rezonál a XX. század végén gyakori hiányérzetekre (Bolondok hajója). Festészete matériájában a mai napig érezhető az olvadt üvegmassza kavarodása, színkezelése. Formavilága dinamikus, az utóbbi években monumentálisabb.

Díjak, elismerések

1997: Nemzetközi Művésztelepek Kiállításának Festészeti 1. Díja; IvanoFrankovszk, Ukrajna
2000: Boromisza Tibor Emlékérem, Debrecen
2000: a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának 1999. Évi Nívódíja
2009: Silver Quadrangle International PaintingTriennial of CarpathianRegion; Przemysl, Lengyelország, III. Fődíj
2013: Magyar Arany Érdemkereszt, állami kitüntetés

 
•••
Bódva-völgyi Stúdió 1995-től készít televíziós anyagokat a magyar nyelvű közszolgálati televíziók, mindenekelőtt az MTV, a DUNA TV és az STV magyar adása műsoraiba. A családi vállalkozásként létrejött műhely eleinte rövid tudósításokat gyártott, később ismeretterjesztő-, dokumentum- és portréfilmekkel gazdagította műsorgyártó tevékenységét. Produkciói nagy részét félórás filmek gyártása képezi. Az MTV és a Duna Televízió az elmúlt 15 évben 68 félórás filmet sugárzott a Bódva-völgyi Stúdiótól. A műhely tagjai: T. Nagy Imre szerkesztőriporter-rendező, ifj. Nagy Imre operatőr, vágó, zenei szerkesztő, Nagy István operatőr, vágó, producer.

További hasonló témájú videók