Indul a Febiofest 2018

Catherine Deneuve francia színésznő lesz az idei prágai Febiofest nemzetközi filmfesztivál díszvendége. Az idei jubileumi, 25. fesztivált március 15. és március 21. között rendezik Szlovákiaszerte is.

Catherine Deneuve a fesztivál ünnepélyes megnyitóján a prágai Vigadóban (Obecní dům) átveszi a Kristián-díjat rendkívüli filmművészeti pályafutásának elismeréseképpen. A francia színészlegendán kívül a fesztivál alatt Kristián-díjat kap Arnaud Desplechin francia filmrendező, Daniela Kolárová cseh színésznő és Leos Carax francia filmrendező és színész.

A Febiofesten, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hozott létre, ezúttal mintegy 160 filmet mutatnak be, köztük magyar alkotásokat is. Mundruczó Kornél filmrendező személyesen is jelen lesz Jupiter holdja című filmdrámájának vetítésén. A Febiofest vendégei között lesz továbbá Sally Potter brit és Goran Paskaljević szerb filmrendező, Daphné Patakia belga, valamint Marina Cayon francia színésznő is.

_____________________

A vetítések sorozata Jan Švankmajer Hmyz című filmjével kezdődik…

 

A filmeket négy tematikus szekcióban vetítik. A jubileumi fesztiválra egy Best of elnevezésű szekcióval is készülnek, amelyben az elmúlt időszak 10 legsikeresebb filmjét fogják újra bemutatni.

A fesztivál legjobb filmjének járó nagydíjjal (Grand Prix) jelenleg 5000 eurós pénzjutalom jár. A zsűrielnöki tisztséget ezúttal Marta Kubišová cseh könnyűzenei legenda és egykori polgárjogi aktivista vállalta.

A Febiofest mára az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. A kiválasztott filmeket március 26. és április 21. között Csehország regionális központjaiban is megtekinthetik az érdeklődők. Ezzel párhuzamosan Szlovákia nagyobb városai is számos járulékos rendezvénnyel várják a filmbarátokat (lásd a PROGRAMot).

________

Best of…

„Egy nagyszerű szlovák filmet választottunk, amelyet talán ma már alig ismer valaki, moziban sem látható, ám érdemes megnézni” – indokolták ajánlójukat Dominika Morávková és Noel Czuczor fiatal színművészek, akik a Febiofest alatt személyesen mutatják be Dušan Hanák legendás filmjét, a Ružové sny című alkotást (1976), amely témáját tekintve máig aktuális. 

Már 1976 óta nyűgözi le a nézőket a film poétikus hangulata és finom humora egy lírai tragikomikus történetben, melyben Dušan Hanák rendező Jakub, egy falusi postás és Jolanka, egy roma lány szerelmét vitte a filmvászonra. A forgatókönyv a rendező és Dušan Dušek író közös munkája. A falusi Rómeó és Júlia története tragikus végkifejlet nélküli, miközben a veronai családokat a vidéki közösségek a – „fehérek” és romák – ellenségeskedése helyettesíti, akik minden lehető módon bonyolítják a fiatalok életét… Végül a fiatal pár városi együttélése mégiscsak romba dől, de rózsaszín álmaik megmaradnak.
 
 

További hasonló témájú videók