Bojtár Endre emlékére

Életének 78. évében, februiár 11-én elhunyt Bojtár Endre Széchenyi- és József Attila-díjas irodalomtörténész, műfordító és kritikus, a 2000 folyóirat szerkesztője. Élete során megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, a József Attila-díjat és a Palládium díj különdíját is.

Bojtár Endre könyve

Búcsúztatása és temetése március 8-án lesz a rákoskeresztúri új köztemetőben.

Bojtár Endre 1940-ben született Budapesten, 1963-ban diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karának orosz-cseh szakán. 1963-tól a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének munkatársa, 1967–1971 között a Helikon című folyóirat főmunkatársa volt.  1977 és 1980 között a József Attila Tudományegyetemen közép-és kelet-európai irodalomtörténetet adott elő. 1986-tól a Közép- és Kelet-európai Irodalmak Osztályának osztályvezetőjeként, 1989-től a 2000 című folyóirat egyik szerkesztőjeként dolgozott. 1991–1994 között a CEU Comparative Literature programjának az igazgatója volt.

A cseh és lengyel neostrukturalizmus ösztönzésére főként az irodalmi mű jelentésének és értékének kérdésével és az irodalomtörténet elméleti és módszertani problémáival foglalkozott. Megalapozta a magyarországi baltisztika-kutatást. Lengyel, litván és más közép- és kelet-európai alkotók műveiből antológiákat állított össze, számos cseh, lengyel, litván, szerb, orosz, ukrán mű fordítója volt.

1976-ban az irodalomtudomány kandidátusa, 1999-ben az MTA doktora lett. Munkásságának elismeréseként 2001-ben a litván köztársasági elnök Gediminas Érdemrenddel tüntette ki, 2006-ban József Attila-díjat kapott, 2010-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki alapvető irodalomelméleti és baltisztikai munkásságáért.

Legutóbbi könyve a Librarius e-könyvek sorozatban jelent meg Diktatúrák: Horthytól Orbánig – és vissza címen. 

„A könyv azokat az írásaimat tartalmazza, amelyeknek a témája közvetlenül a mai magyar politikai élet. Közvetlenül – mert hiszenközvetve irodalomtörténészi, de főként történeti munkáim is át vannak itatva politikával. Azt hiszem, ez se nem érdem, se nem fogyatékosság, inkább alkat és neveltetés kérdése, függvénye.”

________________

Bojtár Endre: Útvesztők, útjelzők – Írások a közép- és kelet-európai kultúrák köréből • A kötetet bemutatja: Komoróczy Géza • A beszélgetést vezeti: Mészáros Sándor • 2015. november 20.

Videó: Írók Boltja