Amrita Sher-Gil (1913–1941)

Amrita Sher-Gil 1913-ban született Budapesten magyar anya és indiai apa gyermekeként. A XX. század első felének egyik legérdekesebb, legtitokzatosabb és legtragikusabb művésze volt.
Kultúrák keresztútján, örömök és szenvedélyek viharában, India, Magyarország és Párizs háromszögében élt és alkotott. Fiatalon, 28 éves korában halt meg máig tisztázatlan körülmények között. 
Festészete az indiai és európai művészet fúziója. Amrita titkokkal és tragédiákkal teli rövid élete során olyan nagy hatású műveket hozott létre, melyeket két távoli világ áthidalásaként egy új stílus előhírnökének tartanak.

 

A Sivasakti Kalánanda Táncszínház Amrita című táncjátékának keretében színek, szenvedélyek, kultúrák kavarodása, álmok és emlékképek állítanak táncos emléket e különleges művész előtt tisztelegve.
A darab nem életrajzi jellegű, hanem a festmények hangulatán és témáján keresztül próbál a festőnő alkotásai mögé látni. A jelenetek a festmények mögött meghúzódó alkotót, az ambivalens helyzetekkel és érzésekkel, a környezet prekoncepcióival küzdő magyar–indiai nőt hivatott ábrázolni.

Zene: Lerch István
Díszlet kellék: Oldal István
Jelmez: Csekő Etelka
Koreográfia: Somi Panni

Videó: Nemzeti Táncszínház

_____________________

2013-ban ötven óriási méretű tablón mutatta be az indiai modern festészet megújítójaként számon tartott, indiai–magyar festőművész életét az Amrita Sher-Gil nyomában című kiállítás. A többnyire Amrita apja, Umrao Singh és Baktay Ervin által készített fotók közel hozzák a tragikusan fiatalon és rejtélyesen elhunyt művész mozgalmas életét.

Videó: Magyar Művészeti Akadémia MMA

______________

 

 
Director: B.D.Garga; 1969

______________

Kapcsolódó cikk:

Még mindig nem tudják, férje ölte-e meg a leghíresebb magyar festőnőt