90 éve született Edward Albee Pulitzer-díjas író

Edward AlbeeDarabjait fanyar humor és a komor témaválasztás jellemezte. Nagy részük a mások elfogadására képtelen ember magányáról szólt.Arthur Miller halála óta őt tartották az amerikai drámairodalom legkiemelkedőbb alakjának. A hatvanas évek elején írta „Nem félünk a farkastól*” (Who’s Afraid of Virginia Woolf?) című drámáját. A darab magyar színházi bemutatóján Gábor Miklós és Tolnay Klári játszotta a főszerepet. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a darab, Elbert János fordításában, az azonos című drámagyűjteményben, 1966-ban. A darabból nagysikerű film készült 1966-ban Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével, Mike Nichols rendezésében. Az alkotást 13 kategóriában jelölték Oscar-díjra, ezek közül ötöt meg is nyert.

Albee háromszor kapott Pulitzer-díjat. 88 éves volt, New York-i otthonában érte a halál 2016. szeptember 16-án.

Az Euronews összefoglalója

*A darab címe egy angol nyelvterületen ismert dalocskára utal, amely a Walt Disney-féle Három kismalac című rajzfilmben hangzik el („Who’s afraid of the big bad wolf?” – Ki fél a nagy, gonosz farkastól?). Ezt a szereplők kissé megváltoztatva idézik, arra lehet következtetni, hogy az egyetemi kerti partin énekelte valaki így: „Who’s afraid of Virginia Woolf?” – Ki fél Virginia Woolftól? Ez szójáték az angol írónő farkast jelentő vezetéknevével. A magyar fordításban Elbert János egy másik ismert irodalmi személyiséget illesztett a dalba, így magyarul a szereplők ezt éneklik: „Nem félünk a farkastól, Goethe János Farkastól”.

Részlet a filmből

Albee azt nyilatkozta a címről: „Leugrottam egy sörre egy éjjel, és láttam, hogy a mosdóban valaki szappannal ezt írta a tükörre: Who’s afraid of Virgina Woolf? A darab írása közben újra és újra beugrott ez a sor. És persze Virginia Woolf itt a nagy, gonosz farkast jelenti… ki fél a hamis illúziók nélküli élettől? Olyannak tűnt, mint az értelmiségiekre jellemző egyetemi vicc.”

Első műve volt a The ZOO Story – Mese az Állatkertről (1958), amelyet három hét alatt írt meg. A főiskolai színházi klubelőadás szereplői: Andrew Sheeley, 16, (Peter) és Tyler McConnell, 17, (Jerry), 2005.

Részletek a 21 részes videósorozatból, amelyet az Academy of Achievement tett közzé.

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2018/03/90-eve-szuletett-edward-albee-pulitzer-dijas-iro/trackback/

Most itt van: Home // Irodalom, Könyv, KULTÚRA, NAGYVILÁG, Színház, VIDEÓK // 90 éve született Edward Albee Pulitzer-díjas író

© Magyar Interaktív Televízió

Magyar Interaktív Televízió

FREE
VIEW
© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma