150 éve született Vittorio Monti

Vittorio Monti Nápolyban született, ahol hegedülni és zeneszerzést tanult a neves olasz Conservatorio di San Pietro a Majella konzervatóriumban. 1900 környékén nevezték ki a párizsi Orchestre Lamoureux szalonzenekar-vezetőjévé, ahol több balettet és operettet is írt. Leghíresebb műve a Csárdás, amelyet eredetileg szalonzenekarra írt. Itthon szinte minden cigányzenekar által szívesen játszott darab. 

Violin – Nancy Webb Piano, Audio/Video/Editing – Liam Webb Audio, Roadie, Movement Coach – Nathan Webb Roadie, BTS Camera – Peter Webb

___________________

Mint minden népszerű szalonzenekari darabra, Monti Csárdására is írtak szöveget. A magyar szöveget Pere János dalénekes hanglemezműsorához az előadóművész kérésére Z. Horváth Gyula írta meg.

https://www.youtube.com/watch?v=wNqnt_kbM3M

___________________

csárdás hagyományos magyar néptánc (az elnevezés a csárda szóból ered, melynek jelentése: kocsma). A magyar táncstílus megtestesítője, amiben büszke tartású férfi táncosok külön-külön rögtönöznek, szét- és összedobbantva lábaikat, majd a férfiak a nőkkel párban forognak.

Magyarországról származik, és cigányzenészekkel népszerű lett a környező területeken is a Vajdaságban, Szlovéniában, Horvátországban, Kárpátalján, Morvaországban, a bánáti bolgároknál. Kialakulása a 18. századi magyar verbunkosig vezethető vissza, mely sorozási tánc volt a magyar hadseregben.

A csárdást a ritmus váltakozása, variálása teszi jellemzővé: a lassú vezeti be, és a vidám, nagyon gyors tempójú friss fejezi be. Számos más variáció van, melyeket ritka csárdásnaksűrű csárdásnak és szökős csárdásnak neveznek. A zene lüktető, szinkópált 2/4 vagy 4/4 ritmusú.

A csárdás páros tánc, a férfi és nő legtöbbször összekapaszkodik. Amikor mégis különválnak, csalogatásnak nevezzük, ezt főleg az erőfitogtatás, incselgés tölti ki.

Klasszikus zeneszerzők is felhasználtak csárdás témákat, mint például Liszt Ferenc, Johannes Brahms, ifjabb Johann Strauss, Pablo de Sarasate, Pjotr Iljics Csajkovszkij és mások. A világon a legismertebb „csárdást” Vittorio Monti írta hegedűre és zongorára, a tempó 5 variációjával.

___________________

https://www.youtube.com/watch?v=d-mKgj7SW4E

David Garrett – „Czardas” of Vittorio Monti (Milan, May 30th, 2015)

___________________

Cellist Seeli Toivio performs Live in Concert: Monti’s Czardas. Arranged by Seeli Toivio for violin, cello and orchestra. 28 Nov 2008, Helsinki (Finland)

___________________

Vittorio Monti