Az AIDS elleni küzdelem világnapjára

Több népszerű alkalmazás fejlesztője is csatlakozott az idei AIDS ellenes kampányhoz, melynek egyik részeként a következő napokban piros ikonokra és piros felületekre frissítik az appokat.

Az Egészségügyi Világszervezet 1998-ban nyilvánította a mai napot az AIDS elleni küzdelem világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a halálos betegség elleni védekezés fontosságára és a nemzetközi összefogás szükségességére.

Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz az AIDS az utóbbi években krónikus, kezelhető betegséggé vált. A betegséget okozó vírust huszonhat évvel ezelőtt fedezték fel. A korai szakaszban megkezdett terápiával a HIV-fertőzöttek ma már teljes értékű életet élhetnek és nem adják át a fertőzést.

__________________

Szemben a leggyilkosabb kórral: 7 emlékezetes film az AIDS-ről

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=7GrZSxyJWNI

________________

Már a mozikban: 120 dobbanás percenként

120 dobbanás: ennyit ver átlagosan percenként a szív. A megtörtént eseményeket feldolgozó 120 dobbanás percenként a kilencvenes évek elején játszódik, amikor már évek óta szedte a HIV vírus és az AIDS az áldozatait.

Aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felrázza a közvélemény közönyét a betegséggel szemben, s felhívja a figyelmet a különbözőségekre és azok fontosságára. A fiatalok az eszközökkel és célokkal kapcsolatban azonban nincsenek egyetértésben. Vannak közöttük radikális gondolkodásúak, mások pedig inkább mértékletességet hirdetnének.

Az AIDS azonban kérlelhetetlenül szedi áldozatait, s többeknek nincs ideje egy lassan kibontakozó mozgalomra. A 120 dobbanás percenként a szerelem, a remény, az összefogás filmje, valamint az életé, ami erősebb a halálnál.

A 120 dobbanás percenként világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás a versenyprogramba kapott meghívást. Robin Campillo filmje volt a fesztivál legnagyobb szenzációja, és összesen négy díjat nyert: a zsűri nagydíja és a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díja mellett megkapta a Queer Pálmát és a François Chalais Díjat.

A 120 dobbanás percenként Franciaország nevezettje az idegen nyelvű Oscar-díj kategóriában, a szakma egyöntetű véleménye szerint nemcsak a jelölésre esélyes, de a díjnak is az egyik favoritja. Az alkotást továbbá jelölték az Európai Parlament Lux-díjára. Robin Campillo az Arany Pálma-díjas Az osztály forgatókönyvírója, rendezőként eddigi legnagyobb sikerét érte el.

A film Cannes után versenyben van a San Sebastiani Nemzetközi Filmfesztiválon, s olyan rangos seregszemlékre kapott meghívást, mint London, Moszkva, Torontó, Chicago filmfesztiváljai. A 120 dobbanás az európai történelem egy fontos momentumát idézi meg megrázó őszinteséggel és mélységes humanizmussal.