115 éve született Földes Jolán

115 éve született Földes Jolán írónő. Leghíresebb regénye A halászó macska uccája. Tizenkilenc évesen, 1921-ben az egyetem elvégzése után Párizsban dolgozott igen változatosan: munkásként és titkárnőként.

Marlene Dietrich a Golden Earrrings című filmben, 1947

Marlene Dietrich és Ray Milland a Golden Earrrings című filmben, 1947

Első regénye a Mária jól érett (1932) irodalmi siker lett Magyarországon, olyannyira, hogy lendületből Mikszáth Kálmán-díjat kapott. A jó kezdést hasonló, vagy talán még erősebb folytatás követte, hiszen a Vajda Pállal közösen írt komédiája, a Majd a Vica (1933) és az első világháború után Párizsban letelepedő magyar munkáscsalád történetét elmesélő A halászó macska uccája is sikeres lett: utóbbi 1936-ban első díjat nyert a londoni Pinker irodalmi ügynökség nemzetközi regénypályázatán. 13 nyelvre fordították le.

De a siker, a komoly nemzetközi siker nem szállt a fejébe, hiszen további művei (Prelude to LoveShadows on the MirrorFérjhez megyekÁgi nem emlékszik semmirePéter nem veszti el a fejétFej vagy írásMás világrész) szintén olvasottak voltak Európában és a tengerentúlon, ezt pedig csak szakmai és az olvasók iránti alázattal lehet elérni. Földes Jolán 1941-ben Londonba emigrált, de ez sem okozott zökkenőt munkásságában, hiszen akkor természetes volt, hogy innentől angol nyelven írt… Magyarságát egy percre sem dobta sutba, így tagja volt a külföldi Magyar Írók Szövetségének is.

És az író népszerűségét mi növelhetné jobban, mint a filmvászon? Nos, ennek Jolánnak ebben sem kellett csalódnia, hiszen a Golden Earrings című regényéből Marlene Dietrich és Ray Milland főszereplésével készült film, amit 1946-ban Aranyfülbevaló címmel mutatták be magyarul.

 

 

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/12/115-eve-szuletett-foldes-jolan/trackback/

Most itt van: Home // Irodalom, KULTÚRA, VIDEÓK // 115 éve született Földes Jolán

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma