Ma van a vegánok világnapja

1994 óta november elsején, azaz ma tartják a vegánok világnapját. A vegánok tulajdonképpen a vegetáriánusok egyik szigorúbb ágának tekinthetők. A vegetáriánusok elsősorban húst nem esznek, de sokszor csupán azért döntenek emellett, mert nem szeretik az ízét. 

 
A vegánok azonban ennél tovább mennek: ők semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, de állati eredetű tárgyakat sem használnak. Így a hús mellett a tojást, tejtermékeket, zselatint, állati eredetű zsírokat, sőt, még mézet sem fogyasztanak.
 
Távol tartják magukat az állatokon tesztelt kozmetikumoktól, nem hordanak bőrből vagy szőrméből készült ruhákat sem. Ennek oka az, hogy elutasítják az állatok kizsákmányolását, nem kívánnak részt venni a megölésükben, részeik, vagy épp termékeik felhasználásában. Szerencséjükre ma már van lehetőség az élet minden területét megoldani állati eredetű termékek nélkül. Hús helyett fogyaszthatnak szóját, szejtánt, tofut, illetve hüvelyesek segítségével is tudják pótolni a fehérjét. Tejtermékek helyett növényi eredetű tejeket fogyaszthatnak, nagy népszerűségnek örvend a mandula- és a kókusztej, illetve ezek pénztárcabarát változata, a szójatej.
 
A vegán életmód környezetvédő hatással is bír. Az állattartás komoly környezeti erőforrásokat emészt fel, a legelők miatt sokszor erdőket kell kivágni, ezzel elpusztítják a fák mellett sok őshonos állat élőhelyét is. A húsfogyasztó társadalom így több földet, vizet és energiát használ, mint a kizárólag növényekkel dolgozó. Azt ajánljuk, hogy ha nem is mondanánk le teljesen az állati eredetű ételekről, tartsunk hetente egy húsmentes napot. Erre megfelel a klasszikus böjti nap, a péntek, vagy az amerikai mozgalom által Meatless Mondaynak, azaz húsmentes hétfőnek kikiáltott hétfő is. Ezzel szervezetünknek is pihenőt adunk, mivel az állati fehérje lebontása nem könnyű feladat, másrészt pedig húsfogyasztásunkat limitálva környezetünkért is tettünk egy keveset.