Gryllus Vilmos: Kárókatona

Kormorán néven is sokak által ismert. Magyar nevét a törökből csentük el a a madártan számára: a „kara katna” (jelentése:  ‘fekete fül’) elnevezésből alkottunk kárókatonát, amelynél viccesebb madárnevet nehéz is volna kitalálni.

A kormoránok minden kontinensen jelen vannak, kivéve az Antarktiszt. Közepes és nagy méretű, erős testfelépítésű vízimadarak, más vízimadarakkal ellentétben nem a vízen, hanem a szárazföldön pihennek.

Ősszel az itthoni populáció egyedei mellé északabbról érkeznek csapatok. A vizek befagyásával a madarak jelentős része déli irányba vonul, a be nem fagyó vizeken azonban sok példány áttelel. Egyike a madárfauna azon tagjainak, amely jelentős károkat okozhat a halastavakon gazdálkodóknak. Széles elterjedésű faj, hét alfaja Eurázsiában, Afrikában, Észak-Amerikában, Grönlandon, Ausztráliában és Új-Zélandon él.

Nálunk legnagyobb számban a folyók menti galériaerdőkben költ gémtelepeken, de sokszor önálló telepeken is. Fészkét idős fák ágvilláiba építi gallyakból. A kormoránok ürüléke hamar elpusztítja a fészkeket tartó fákat, de a madarak továbbra is használják ezeket. Átlagosan 3 tojásukon a két szülő felváltva kotlik, a fiókák gondozását is közösen végzik.

A kormorán halevésre specializálódott. Sokszor csapatosan is vadászik, ilyenkor a víz alatt közösen terelik zsákmányukat. A vízimadarak többségével ellentétben nincs faggyúmirigyük, tollazatukat nem tudják vízlepergető réteggel bevonni, ami így a víz alatt teljesen átnedvesedik. Ezért sokszor látható vizek mentén, hogy a kárókatonák kinyújtott szárnyakkal szárítkoznak néhány merülést követően.

Cikk: Vizeink horgas csőrű vámszedői – kormorán körkép a Körös-vidéken

_______________________

A kárókatona versben és zenében:

 

KÁRÓKATONA

Ül a tó partján kárókatona,
odamegy a pelikán, távoli rokona.
– Hogy vagy, kedves kárókatona?
Kerül-e ma eledel, reggeli, vacsora?

– Kerül itt minden, hogyha akarom,
de ha csak a parton a hasamat vakarom,
nem lesz más, mint karcsú alakom.
Nosza gyere, sok a hal, teli a Balaton!

Ponty és kárász mind-mind eleség. 
– Ide-oda terelem keszegek seregét.
– Sosem ér engem vízben vereség, 
sose marad éhen a csemete, feleség.

___________

Forrás: Mese TV

Fotó: Kárókatona – Vainel Gyula, 2014

További hasonló témájú videók