Szégyenteljes akcióra készülnek a nemeshodosi keresztyének

Újabb aljas húzásra készül a magyar szélsőjobb. Szerecsenmosdatási kísérleteik rendre begyűrűznek tájainkra is, lassan, de biztosan fertőzve a lelkeket. Az érthetőség kedvéért:

nem állít szobrot Rákosi Mátyásnak az óvónők közössége azzal az indokkal, hogy szerette a gyerekeket; se Nérónak az írótársaság azért, hogy verset is írt!!! A fasizmus korszakának vezéreit, alkotóit, kiszolgálóit, életetőit visszacsempészni a tisztelettel övezett személyiségek közé tudatos ideológiai torzítás, a rombolás és gyilkolás ideológiájának újjáélesztési kísérlete. Mindenki bűnös, aki részt vesz benne, bármilyen okból és naiv jószándékkal teszi is.

»Az elmúlt néhány hónap magyarországi szoborállítási hullám után hamarosan felavathatják Horthy Miklós első szlovákiai szobrát is, méghozzá a Dunaszerdahelyi járásbeli Nemeshodoson. A vitatott történelmi szereppel bíró kormányzó mellszobra a helyi református templom kertjében kaphat helyet, ám a polgármester nem ért egyet a szoborállítással.

Az avatási ünnepségről szóló meghívó Horthyt református államférfiként jellemzi, a szoborállítás apropója pedig a kormányzó halálának 60. évfordulója.

Horthy Miklós mellszobrát Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság vezetője adományozta a református egyházközségnek, az avatási ünnepség meghívóját maga is megosztotta Facebook-oldalán, és közölte, Budapestről autóbuszt is indítanak az október végi rendezvényre. A Zetnényi-Csukás vezette társaság már több Horthy-szobrot is avatott Magyarországon: Budapesten kettőt, és egyet legutóbb májusban, a Fejér megyei Kálózon egy kastély parkjában. Korábban a Fejér megyei Perkátán is szerettek volna egy szobrot, ám a helyiek felháborodása miatt az önkormányzat visszavonta az engedélyt. Az összes szobor magánterületen áll, a köztéri szoborállítási terveket ugyanis rendszerint nagy felháborodás kíséri. Horthy Miklós személye ugyanis nem csak a történészek, de a magyar társadalom körében is vitatott és megosztó, és még az Orbán-kormány sem igazán tud mit kezdeni vele. Orbán Viktor nemrégiben egy interjúban úgy fogalmazott, a kormányzó egykor hatalmas bűnt követett el, ám néhány évtizeddel korábban ő mentette meg az országot. 2015-ben pedig azt mondta: olyan politikusnak a szoborállítását nem támogathatja a kormány, aki elnyomókkal működött együtt, akármilyen egyéb érdemei is vannak.

A nemeshodosi szoboravatót azonban nem csak ez teszi vitathatóvá: az október 29-i rendezvény előtti istentiszteleten a meghívó szerint Hegedűs Loránt lelkipásztor hirdeti az igét. Hegedűs közel áll a magyar szélsőjobbhoz, előbb a MIÉP képviselője volt, később a Jobbikkal ápolt szoros kapcsolatokat. Ő beszélt 2013-ban is, a budapesti Hazatérés templomában is, melynek előterében felavattak egy Horthy-mellszobrot – később a református egyház megrovásban részesítette, mivel prédikációjával megsértette az egyház törvényeit.

A nemeshodosi szoboravató kapcsán kerestük Fazekas Lászlót, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökét, ám nem értük el telefonon. Kis-Csáji Julianna nemeshodosi református lelkész az Új Szónak azt mondta, ő maga nem tartja megosztó személyiségnek Horthy Miklóst, és nem lát kivetni valót abban, hogy a kormányzónak szobra lehet a templomkertben. Balódi László, a község polgármestere szerint ugyanakkor a szoborállítás problémás, ugyanis a református egyházközség nem kért engedélyt erre az önkormányzattól. 

Horthy Miklós kormányzónak mellszobra lehet Nemeshodoson, ám a szoborállítás körül még nagyon sok a kérdőjel. A helyi református egyházközség lelkésze szerint egyházi, belső rendezvényről van szó, nem aktuálpolitikáról szól. Balódi László polgármester szerint azonban nem csak erkölcsi, de egyelőre jogi akadálya is van a szoborállításnak.

Kis-Csáji Julianna lelkész nem akarta bővebben kommentálni a Horthy-mellszobor állításának körülményeit, így nem tudtuk meg, miért és hogyan ajándékozta a mellszobrot a Horthy Miklós Társaság a helyi reformátusoknak. „Nem akarunk semmiféle porverést a dolog körül, ne fújják ezt fel. A meghívón minden rajta van, amit tudni kell. Ez számunkra nem aktuálpolitikáról szól“ – mondta hozzátéve, Horthy Miklós számára nem megosztó személyiség, tiszteli a kormányzót. Arról nem beszélt, Hegedűs Loránton kívül kik szólalnak fel még a rendezvényen.

Balódi László, Nemeshodos polgármestere szerint az internetről szereztek tudomást az eseményről, és az önkormányzat vezetését és őt magát is meglepte a hír. Szerinte illett volna, ha a falu vezetőségét is megszólítják a szoborállítással kapcsolatban, információi ugyanis csak a meghívóról vannak, s bár a tervek szerint a mellszobor egyházi ingatlanon áll, a dolog túlnövi a templomkert kerítését, és az egész falut érinti.

Elmondása szerint a szoborállítás jogi szempontból problémás: az egyházközségnek szerinte ugyanis meg kellett volna szólítania a községi hivatalt, mint illetékes helyi építési hivatalt, és amennyiben a szobornak talapzatot akarnak állítani, azt kötelessége kérvényezni. „Ilyen kérvényt nem kaptunk sem magánszemélytől, sem jogi személytől, sem az egyháztól“ – mondta az Új Szónak. Elmondása szerint fel fogja venni a kapcsolatot Kis-Csáji Juliannával, de csak az egy hét múlva esedékes önkormányzati ülés után, ahol meg akarja nyitni a szoboravatás témáját – s az ott született önkormányzati álláspontot ismerteti majd az egyházzal. A jogi vonatkozáson felül Horthy Miklós személyének kérdésével nem akar foglalkozni, ám nem tartja szerencsésnek a szoborállítást, és azt sem, hogy néhány nappal a megyei választások előtt történik az aktus. Kérdésünkre azonban, hogy ha a református egyház mindent szabályosan csinál és minden törvényi kötelezettségnek eleget tett volna, lenne-e akadálya a szoborállításnak az önkormányzat részéről, azt válaszolta: az önkormányzat akkor is nemet mondott volna Horthy személye miatt.«

(Forrás: Új Szó, Finta Márk)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=0b0PeKXOBm4

_________________

Kapcsolódó anyagok:

Szlovákiában akarnak szobrot állítani Horthynak

Nem vicc: Horthy-szobrot avatnak hamarosan a hodosi templomkertben!

Magyarul is megjelent Catherine Horel francia történész Horthyról írt könyve • Catherine Horel Kossuth Kiadónál megjelent Horthy című, mintegy 400 oldalas életrajza részletesen foglalkozik Horthy Miklós családjával, ifjúkorával, haditengerészeti majd politikai pályafutásával, végül a második világháború után emigrációban töltött éveivel.

„Ha Horthy 1918-ban visszavonul, ma akár szobrai is lehetnének”

 

 

További hasonló témájú videók