Örkény István: Tóték

Örkény István az 1960-as években„A történelem sokféleképpen ismétli önmagát – írta Örkény István Tóték című drámájának bemutatása alkalmából. – Ha egy népet beletörődni tanít meg a sors, persze nehéz bűnösnek bélyegezni azt, aki a végkimerülésig folytatja a beletörődést. Még nehezebb elítélni éppen ezt a tűzoltót, hiszen eljön a perc, amikor azt mondja: nincs tovább – és maga zúdítja le a sziklát a völgybe. Igaz, a percet nem jól választotta meg: lázadása már hiábavaló, elkésett, esztelen. De ebben is miért ő a hibás? Vannak boldog népek: ők a jókor lázadók. Mi a nem jókor lázadók fajtája vagyunk…”

Tóték Örkény István egyik legismertebb műve. Eredetileg filmforgatókönyvnek készült „Pókék, majd Csend legyen!” címmel. Először a Kortárs című folyóirat augusztusi száma közölte 1966-ban. Könyvként először 1967-ben, a Nászutasok a légypapíron című kötetben jelent meg. Szintén 1967-ben Örkény átdolgozta a kisregényt drámává, amelyet aztán nagy sikerrel játszottak a színházak. Az ősbemutató a Thália Színházban volt 1967. február 7-én. Örkény e művéért 1969-ben Párizsban elnyerte a Fekete Humor Nagydíját.

_________________

Örkény István: Tóték 

Ha igaz, hogy életünk a remény és reménytelenség ingajátéka, akkor maga a létezés nem abszurd, csak azzá válhatik, bizonyos helyzetekben, korszakokban, időpontokban.” 

A Budapesti Thália Színház előadása, 1978

https://youtu.be/zmI1V0kSpTk

https://youtu.be/YMjNelCrxTc

1942-ben, a második világháború idején játszódik a történet. Mátraszentannán él a Tót család. Tót Lajos helyi tűzoltóparancsnok; felesége, Mariska; és lányuk, Ágika. Fiuk, Gyula az orosz fronton szolgál. Mivel a háború elején a község postását behívták, egy félkegyelmű alakot, Gyuri atyust teszik a helyébe. Egyik nap levelet kap a család a fiuktól, melyben megírja, hogy felettese, Varró őrnagy a családhoz érkezik, hogy kipihenje a háború szörnyűségeit.

https://youtu.be/UMgCCB_mrdk

___________________________

Magyar Miklós: GROTESZK VAGY ABSZURD A TÓTÉK?

 

 

További hasonló témájú videók