Fadrusz János nyomában Pozsonyban • MEGHÍVÓ

Fadrusz János neve manapság méltatlanul kevés ember számára ismert, vagy legalábbis azon túl, hogy szobrász volt, alig tudnak róla sokkal többet. Pedig Pozsony és Fadrusz valamikor olyan szorosan kötődött egymáshoz, 

mint anya gyermekéhez, és alkotásai révén egymás nevét fényesítették egykoron, de Fadrusz művészi ambíciói és tehetsége sem lett volna elegendő országos hírű szobrásszá válásához szülővárosa hathatós segítsége nélkül.

Ha állna még az a Pozsonyban felállított nagy műve, amely elhozta számára a dicsőséget, a neve is többek számára csengene ismerősen, de Kolozsvárral ellentétben, ahol a keze által teremtett Mátyás emlékmű ma is méltóságteljesen őrzi a múlt dicső emlékeit, Mária Terézia pozsonyi emlékművét barbár kezek lerombolták, s alig maradt a városban néhány kézzel fogható emlék, amely Fadrusz Jánosra emlékeztet.

Egy félig-meddig virtuális sétára indulva olyan utat járunk be, amelyet pozsonyi gyermekként, ifjúként és elismert szobrászként ő is bejárhatott, megnézünk néhány alkotást tárgyat, amelyet valamikor megérintett vagy formázott, s megidézzük gondolatait, melyeket már csak könyvtárak és levéltárak mélyéről kibányászva lehet megismerni.

Hornyák István vezetővel.
_________________________
 
Fadrusz János Pozsonyban született, Bécsben és Budapesten tanult, életműve Erdélyben teljesedett ki. A Fadrusz János által készített Mátyás-szobor alapkövébe tett oklevélből – részlet Jancsó Adrienn előadásában:

 

szekelymedia; 2010

_________________________
 
 
Kapcsolódó anyagok:

Mátyás király szilárd talapzata

A pozsonypüspöki Szent Miklós plébániatemplom 790 éve 

„Az oltár fölött egyetlen darab fekete márványkőből faragott értékes kereszt van – Fadrusz János műalkotása –, rajta fekete bronzfeszület.”

 

További hasonló témájú videók