Az űrszemét ellen

 

Veszélyt jelent az aktív műholdakra a már nem működő műholdakból keletkezett űrszemét. A Comói tó partján van a székhelye a D-orbit nevű vállalkozásnak. Az első nagyobb projektjük a lejárt élettartamú szatellitek biztonságos megsemmisítését célozza.

Egy olyan rendszert építenek bele a műholdba, amely útja végén vagy az atmoszférába kormányozza el – ahol elég – vagy a működő szatellitek pályája fölött több száz kilométerrel található műholdtemetőbe.

A lejárt szavatosságú műholdak eltávolításával az aktív szatellitek útja biztonságosabbá válik. A D-Orbit rendszere a műholdak élettartamát is növeli, de tartalék hajtóműként is használható. A vállalkozás a fejlesztést az Európai Unió Horizon2020 programján keresztül finanszírozta.

A Föld körüli pályán jelenleg 18 ezer tárgy kering, ennek csak a hét százaléka működő műhold, a többi űrszemét. A helyzet vélhetően nem fog javulni, mert a belátható jövőben további tízezer műhold kilövését tervezik. Ezért az ENSZ és az Európai Unió is aktivizálta magát ezen a területen.

 

További hasonló témájú videók