107 éve született Subrahmanyan Chandrasekhar

1910. október 19-én született Subrahmanyan Chandrasekhar Nobel-díjas indiai származású amerikai fizikus, asztrofizikus és matematikus.

https://www.youtube.com/watch?v=AvCVTHdI2wM

Lahorban született, Brit Indiában (jelenleg Pakisztán). Apja kormányhivatalnok. Anyja a család nevelése mellett irodalmi műveket (Ibsen: Nóra) fordított tamilra. Szubrahmanyan a harmadik a tízgyermekes családban. Unokaöccse a Nobel-díjas Csandrasekhar Venkat Rámannak.

A család Madraszba költözött, ahol 1922-től 1925-ig hindu középiskolába, majd 1925-től 1930-ig egyetemre járt. Ezután egyetemi évei következtek az indiai kormány ösztöndíjával Cambridge-ben és (Paul Dirac tanácsára) a dán Koppenhágában. 1933-ban szerezte meg a PhD fokozatot. 1937-ig Cambridge-ben kutató ösztöndíjas. Tartós barátságot kötött az asztrofizikus Arthur Eddingtonnal és Arthur Milne-nel. Nevéhez fűződik a Chandrasekhar-határ kiszámítása, amely határérték egy csillag magtömegére vonatkozóan megszabja, hogy egy csillag fehér törpeként végzi életét vagy szupernóvaként szétrobban.

1936-ban Indiában házasságot kötött a még ott megismert Lalita Doraiszvamival. 1937-től a Chicagói Egyetemen dolgozott. 1953-ban szerezte meg az amerikai állampolgárságot. 1983-ban fizikai Nobel-díjjal tüntették ki „a csillagok szerkezetének és fejlődésének megismerésében fontos fizikai folyamatok elméleti vizsgálataiért”.

Kutatási területei:

  • az energia terjedése sugárzással csillaglégkörökben
  • a napfelszín konvekciója
  • fekete lyukak matematikai elmélete (1929–1939)

NASA egy 1999-ben indított röntgenműholdat nevezett el a tiszteletére, a Chandra röntgenobszervatóriumot.