William Faulkner (1897–1962)

120 éve ezen a napon született William Faulkner Nobel-díjas amerikai író, a XX. század egyik legnagyobb hatású irodalmi nagysága. Tekintélyét regényei, novellái, versei, filmforgatókönyvei és újító írói stílusa alapozták meg. A Dél irodalmi újjászületésének legmarkánsabb képviselője. Nemcsak a hagyományos, ültetvényes világ pusztulásának krónikása volt, hanem az egyetemes emberi lét hiteles bírája is, aki szinte egy mikrokozmoszban látta meg a déli társadalomban a modern világ bűneit.

Mozgalmas élete során volt eladó, alkoholcsempész, mosogató, szobafestő, egykori egyeteme postahivatalának vezetője, a kanadai légierő tagja. 

A Nobel-díj átvételekor mondott híres beszédében hangot adott abbeli meggyőződésének, hogy az ember az önpusztítással fenyegető világban is fennmarad.

Gondolatait mind a mai napig tanítják az egyetemeken: „Ha egy írót érdekel a technika, forduljon a sebészhez vagy a falazó kőműveshez. Nincs automatikus módja az írásnak, nincs leegyszerűsített megoldás. A fiatal író számára bolondság lenne akármilyen elméletet követni. Tanulj a saját hibáidból – az emberek csak a saját tévedéseikből tudnak okulni. Az igazi művész az, aki nem hisz abban, hogy bárki is elég jó ahhoz, hogy tanácsot tudjon neki adni – hiúsága páratlan. Mindegy mennyire, tiszteli az idős írót, célja, hogy felülmúlja.


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags:


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2017/09/william-faulkner/trackback/

Most itt van: Home // Irodalom, KULTÚRA, NAGYVILÁG, VIDEÓK // William Faulkner (1897–1962)

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 . All rights reserved.
Edited by Microgramma