Elhunyt Makk Károly rendező

Elhunyt Makk Károly rendező, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke. 

Makk Károly 1925. december 22-én született, gyermekkorától fogva imádott moziba járni. Édesapja édesapja az 1920-s években némafilmes mozitermet nyitott egy raktárépületben Berettyóújfalun, amit 1927-ben felváltotta a szülők által tervezett és építtetett Apolló Mozi. A mozit azóta Makk Károly apja után Makk Kálmánról nevezték el. 

Az ötvenes években Luca (Törőcsik Mari), a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost, miközben el kell látnia anyósát és elhitetni vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. Makk Károly filmjének központi témája a két asszony különös kapcsolata, ami azon alapul, hogy ugyanaz a férfi áll életük középpontjában.

________________

Makk Károly a debreceni Piarista Gimnáziumban érettségizett 1944-ben és már akkor tudta, hogy filmrendező akar lenni. Bekerült a Hunnia Filmgyárba gyakornokként, ugyanabban az évben beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetemre művészettörténet-esztétika-magyar irodalom szakra. 1946-ban felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára. 

Első filmje, az 1954-es Liliomfi óriási siker volt Cannes-ban. A Darvas Iván és Törőcsik Mari főszereplésével készült Szerelem című filmje 1971-ben megnyerte a zsűri nagydíját a Cannes-i fesztiválon. Az 1972-es Macskajátékot Oscar-díjra jelölték ‘Legjobb idegennyelvű film’ kategóriában. 

Jancsó Miklóssal, Fábri Zoltánnal, Bacsó Péterrel egy lapon említhető rendezőlegendaként tartották számon. (MTA)

Makk Károly filmdrámája Ferencről (Görbe János), aki hazatérve a háborúból a fiához rövid időn belül két nő között találja magát. Az egyik Tera (Psota Irén), aki szerelmes Ferencbe és igényt tartva Ferenc fele házára nem tágít, miközben Ferenc feleségül veszi Zsuzsát (Bara Margit), aki nem örül a a nő jelenlétének.

_____________________

2015. december 3. • MAGYAR NEMZETI DIGITÁLIS ARCHÍVUM ÉS FILMINTÉZET • Makk Károly 90 éves • Makk Károly: Egy erkölcsös éjszaka (1977) – Hunyady Sándor novellája nyomán A beszélgetés résztvevői: Makk Károly forgatókönyvíró-rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta és Fazekas Eszter filmtörténész, kiadványszerkesztő

 

 

(Visited 23 times, 1 visits today)

További hasonló témájú videók

%d blogger ezt szereti: