Andy Warhol hamburgert eszik

Andy Warhol az amerikai popkultúra egyik legnagyobb alakja 1928. augusztus 6-án Andrew Warhola néven született Pittsburghben, és 1987. február 22-én hunyt el New Yorkban. 

Neve egybeforrt a festett Campbell’s leveskonzervvel és a szitanyomatokban megsokszorozott sztárokkal, de munkássága ennél jóval szerteágazóbb. A művészet történetébe a pop-art egyik meghatározó és messze a legismertebb alakjaként vonult be, de volt zenei menedzser, csinált filmet, és úgy általában a New York-i kulturális élet egyik legmeghatározóbb alakja volt. Egyszerre volt művész és celeb, kívülálló és stílusikon, akinek életében és munkáiban elmosódott a határ a populáris és a magaskultúra között. 

https://www.youtube.com/watch?v=Ejr9KBQzQPM

Mezőlaborcon 1991. szeptember elsejétől múzeuma van.

Az Absolut Warhola egy 80 perces német–lengyel dokumentumfilm Andy Warhol Szlovákiában élő rokonairól – a Warholákról. A filmet a csernobili katasztrófától sújtott kelet-szlovákiai Mezőlaborcon és Mikován forgatták. A rendező (Stanislaw Mucha) bemutatja a falubeliek különös életvitelét, amely összehasonlíthatatlan híres rokonukéval; szellemes szociológiai képet ad a településről és annak sajátos lakóiról, számtalan emberi portré keretében, akik magukról mind azt állították, hogy valamilyen módon Warhollal kapcsolatban álltak. Büszke ismerősei az ellentmondásos művészről emlékeznek; számukra ő mindig a „kis Andrejko” marad, aki szülőföldje hírnevét növelte az egész világon. 
A kissé lassú, olykor felháborító és kiábrándító, de azért megérintő film újabb részeit tárja fel a Warhol-mítosznak, miközben rámutat, hogy milyen szürreális körülmények között található az egyik legtöbb Warhol-festményt bemutató múzeum, melynek ráadásul esőzések idején beázik a teteje. A film azonban csalódás mindazok számára, akik Warholt vagy a művészetét szeretnék jobban megérteni. És ő maga is jobb filmet érdemelne… de azért nézzék meg, míg le nem veszik a YouTube-ról ismét…

https://www.youtube.com/watch?v=tubcVylNOa0

_______________

Fotó: Andy Warhol Londonban, 1975-ben. Forrás: Getty Images/2013 RDA/Rue Des Archives

 

További hasonló témájú videók